Прем'єр Грузії заявив, що ухвалить закон про «іноагентів» попри критику

17:40 08.04.2024

Голова уряду Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що, всупереч негативній реакції громадськості та медіа, влада готова ухвалити закон про "іноагентів".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Грузия Online.

"Альтернативи прозорості у демократичному суспільному устрої немає. Ніхто не може обґрунтувати, чому прозорість може бути поганою", - заявив він.

За словами прем'єр-міністра, проєкт закону "Про прозорість іноземного впливу" повністю відлагоджений.

"Законопроєкт від початку до кінця відлагоджений, єдине, що цей законопроект передбачає – це щорічне декларування фінансів, які мають неурядові організації та відповідні ЗМІ. Вони доводять, що прозорість – це щось російське, а непрозорість – європейське. Минулого року їм вдалося ввести частину суспільства в оману, вони перевернули цінності з ніг на голову, проте я впевнений, що вони більше не зможуть цього зробити", - зазначив Кобахідзе.

За його словами, неурядові організації здійснюють у соціальних мережах цензуру. Кобахідзе також запевнив, що непрозорість та цензура для влади абсолютно неприйнятні.

"Ми вважаємо, що прозорість та свобода слова є визначальними цінностями в демократії, тому давайте максимально захищати і той, і інший принцип, обидві цінності", - підсумував Кобахідзе.

Як повідомляв Укрінформ, 3 квітня стало відомо, що парламент Грузії знову ініціює законопроєкт про "іноземних агентів". Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі за це різко розкритикувала правлячу партію.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наміри уряду Грузії повернутися до розгляду законодавства щодо "іноземних агентів" суперечать зміцненню демократичних інституцій.

Керівники парламентських комітетів закордонних справ кількох країн Європи закликали Грузію відмовитись від законопроєкту про "іноагентів", а у США вважають, що він збиває Тбілісі з європейського шляху.

Ще на цю тему