Парламент Грузії проголосував за скасування гендерних квот

11:30 06.04.2024

Парламент Грузії ухвалив поправки до «Виборчого кодексу», згідно з якими політичні партії більше не будуть зобов'язані комплектувати передвиборчі партійні списки з урахуванням гендерного квотування.

Про це повідомляє Ехо Кавказу, передає Укрінформ.

За зміни проголосували 85 депутатів, 22 – проти.

Законопроєкт, розглянутий у прискореному порядку, ініціювала партія «Гірчі», його підтримала правляча партія. Він скасовує правило, згідно з яким кожною четвертою у партійному списку мала бути жінка.

Крім того, було скасовано норму закону «Про політичне об'єднання громадян», яка передбачає 30-відсоткову доплату до бюджетного фінансування для зміцнення жіночих організацій у партіях.

Представники опозиції та правозахисники назвали законодавчі поправки кроком назад у сфері захисту прав жінок.

Для того, щоб закон набув чинності, його має підписати президент країни Саломе Зурабішвілі.


Як повідомляв Укрінформ, раніше виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що у парламенті Грузії знову ініціюють законопроєкт про «іноземних агентів».

Торік спроби схвалити цю законодавчу ініціативу спричинили масові протести у країні. Люди виступили проти законодавчих ініціатив, які копіюють російський підхід таврувати як «іноагентів» тих, хто не підтримує владу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наміри уряду Грузії повернутися до розгляду законодавства щодо «іноземних агентів» суперечать зміцненню демократичних інституцій.

Ще на цю тему