Латвія розгортає фінансові інструменти для боротьби з обходом санкцій проти РФ

17:20 05.04.2024

Латвія хоче покращити реалізацію санкцій ЄС проти Росії, застосовуючи інструменти, які вона використовує для боротьби з незаконним фінансуванням. 

Про це повідомляє Bloomberg, пише ZN.UA.

Балтійські члени ЄС були одними з найбільш активних у критиці вторгнення РФ в Україну. Але їм складно контролювати торговельні потоки з решти держав Союзу до країн Центральної Азії, товари з яких зрештою потрапляють до Росії для підтримки її військової машини.

Тепер це завдання ляже на плечі латвійського підрозділу фінансової розвідки, мандат якого розшириться від розслідування фінансових злочинів до контролю за торговельними санкціями. Агентство заморожуватиме активи, що належать особам, які потрапили під санкції, створюватиме пули санкційних даних, публікуватиме списки заморожених активів і вестиме публічну пошукову систему організацій та осіб, на яких поширюються обмеження ЄС.

Заступник директора підрозділу фінансової розвідки Пауліс Ілєнковс сказав, що інструменти, які були запроваджені у фінансовому секторі країни можуть бути використані для належного застосування санкцій.

Підрозділ отримав нові інструменти після низки фінансових скандалів, у тому числі банкрутства другого за величиною банку Латвії, який Міністерство фінансів США звинуватило у відмиванні грошей у 2018 році.

За словами представника ЄС із питань санкцій Девіда О'Саллівана, запроваджені обмеження вже коштували Росії близько 400 мільярдів доларів втраченого доходу.

Тим не менш, санкційні товари з Європи потрапляють до Росії, часто через треті країни. Майже чверть з 450 мільйонів євро (488 мільйонів доларів) так званих пріоритетних товарів, які потрапили до РФ із країн ЄС за перші дев'ять місяців 2023 року, були відправлені безпосередньо з Європи.

Країни Балтії займають одне з найбільш вразливих місць в ЄС: порти, залізничне та автомобільне сполучення роблять їхню територію природним місцем зупинки для товарів, які транспортуються до Росії. Заступник директора підрозділу фінансової розвідки Латвії повідомив, що розслідування в першу чергу спрямовані на тих, хто керує транспортуванням за межами країни.

"Більшість кримінальних проваджень, порушених нашою податковою та митною службами, спрямовані не проти латвійських компаній, а проти інших компаній, зареєстрованих у ЄС, які використовують Латвію як транзитну країну", - сказав Ілєнковс.

Останнім часом в центрі уваги були заклики заборонити транзит російського зерна, а також марганцевої руди, яку РФ може використовувати у виробництві товарів військового призначення.

Це може зрештою призвести до того, що Латвія взагалі припинить торгівлю. Зупинка експорту коштуватиме економіці близько двох відсоткових пунктів виробництва, заявив голова центрального банку країни Мартінс Казакс.

"Це означатиме відсутність зростання або неглибоку рецесію - не безболісну, але й не божевільну. Необхідно піти з ринку країни-агресора", - додав він.

Країни Заходу запровадили проти Росії низку санкцій з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Однак РФ шукає лазівки, які дають змогу обходити запроваджені обмеження. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Теми:

Ще на цю тему