Голова МЗС Латвії пояснив, як забезпечити 100 мільярдів для України

12:40 05.04.2024

Міністр закордонних справ Латвії Криш’яніс Каріньш вважає, що союзники по НАТО можуть надати Україні 100 мільярдів євро за 5 років шляхом фіксованих внесків від кожної країни-члена залежно від розміру економіки.

«Насправді найкращий спосіб – це, можливо, не домовитися про суму, а домовитися про відсоток ВВП, що стане розподілом тягаря. Отже, 0,25% для Латвії відчувається так само, як 0,25% для Німеччини чи Франції. Звичайно, від Німеччини та Франції, які мають велику економіку, це буде велика сума. Від Латвії, яка має меншу економіку, це менше грошей, але це відчуватиметься так само», – пояснив у коментарі Радіо Свобода варіант можливого механізму Криш'яніс Каріньш.

Латвія планує цього року витрати на допомогу Україні 0,25% від свого ВВП. Внесок від Німеччини становитиме 0,2% від ВВП. Водночас низка країн, таких як Франція, Італія, Іспанія витрачають лише 0,05-0,15% ВВП.

Латвійський міністр також пояснив, що наразі серед партнерів НАТО є розуміння, що потрібні нові додаткові кошти для України. За його словами, у пакеті допомоги можуть бути враховані майбутні витрати, які країни-члени збираються здійснити цього року і про які уже заявили.

Ідея з врахуванням уже наданої допомоги викликала скептицизм у деяких країнах, адже 100 мільярдів доларів на 5 років – це 20 мільярдів на рік – саме таку суму цьогоріч уже запланували виділити на військову допомогу Україні країни-члени Євросоюзу, повідомляв верховний представник ЄС Жозеп Боррель.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після 15 зустрічей з колегами у штаб-квартирі НАТО та засідання Ради Україна-НАТО висловив сумніви, що країни Альянсу зможуть реалізувати ідею з 100-мільярдною допомогою.

За словами Дмитра Кулеби, наразі в Альянсі не має наявних інструментів, аби надати Україні 100 мільярдів євро допомоги протягом чотирьох років

«Зараз НАТО намагаються зібрати 500 мільйонів доларів на рік на пакет допомоги. Тобто в нинішній моделі фінансування – шансів у цієї ініціативи нуль, бо вони 500 мільйонів не можуть зібрати, а так їм треба буде 20 мільярдів збирати. Але, якщо вдасться вирахувати форму участі кожного в обов’язковому порядку, тоді ця ідея має право на існування і шанс на реалізацію», – пояснив український міністр.

Узгодити рішення щодо пропозиції від генсека НАТО сподіваються до саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться влітку 2024 року.
 

Ще на цю тему