Tagesschau: німецькі компанії допомагають РФ в окупованому Маріуполі

11:00 04.04.2024

Німецькі компанії беруть опосередковану участь у російському будівництві в окупованому Маріуполі.

Як інформує видання «Радио Свобода» про це стверджується в розслідуванні Tagesschau (новинної програми телеканалу ARD).

У розслідуванні йдеться, що так звана реконструкція Маріуполя, окупованого російськими військами два роки тому після кількох місяців облоги, відіграє важливу роль для Кремля. «Але хто допоможе йому у цьому проєкті? У річних звітах, на сайтах компаній, на фотографіях та у відео – скрізь є свідчення та докази того, що німецькі компанії також відіграють важливу роль у реконструкції Маріуполя», – стверджує Tagesschau.

Насамперед ідеться про корпорацію Knauf. У Росії продовжує працювати її дочірня компанія. Сама корпорація стверджує, що вона працює виключно на російському ринку, проте, як говориться в розслідуванні, на будівництві в Маріуполі, зокрема, на замовлення Міноборони Росії, використовуються будматеріали Knauf.

Ще одна компанія, про яку йдеться в матеріалі – фірма з Мюнстерланду в Північному Рейні-Вестфалії – WKB Systems. Вона виготовляє обладнання для виробництва пористого бетону. Це обладнання, як стверджується, використовується на будівництві в Маріуполі.

Основним акціонером компанії, як кажуть у розслідуванні, є російський бізнесмен Віктор Бударін. Компанія постачає свою продукцію російській фірмі того ж таки Бударіна. При цьому ані він сам, ані компанія не перебувають під санкціями.

Точної кількості мирних жителів, які загинули під час штурму Маріуполя, не встановлено. Якщо судити за кількістю поховань, що зʼявилися під час та після облоги міста, число могло перевищити 10 тисяч людей. Місто було сильно зруйноване. Нині російські прокремлівські ЗМІ активно висвітлюють будівництво та відновлювальні роботи.

Ще на цю тему