Суддю–зрадника з окупованого Криму заочно засудили до 13 років позбавлення волі

21:00 03.04.2024

Подільський районний суд Києва оголосив вирок Михайлу Бєлоусову, колишньому українському судді Київського районного суду Сімферополя. 

Після початку війни суддя перейшов на бік окупантів та почав працювати у незаконно створеному судовому органі в Криму. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

У вироку не називається ім’я засудженого, та за даними видання, йдеться про Михайла Бєлоусова.

Він причетний до переслідування українців в тимчасово окупованому Криму. Бєлоусов є одним із кримських «суддів», якому доволі часто потрапляють на розгляд справи політв’язнів.

Зокрема 10 червня 2016 року він засудив громадянина України Андрія Коломійця, якого було затримано на території Кабардино-Балкарії, а потім перевезено до Криму, до 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Бєлоусов визнав політв’язня винним у скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу Росії (ст. 105 – замах на вбивство та ст. 228 – зберігання наркотиків).

Також «суддя» Михайло Бєлоусов брав під варту інших політв’язнів кримчан – фігурантів «справи 26 лютого» Алі Асанова та «справи 3 травня» Мусу Апкерімова. 

19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила Михайла Бєлоусова з посади українського судді за порушення присяги.

Подільський районний суд Києва визнав Бєлоусова винним у державній зраді та засудив до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок оголошено заочно.
 

Ще на цю тему