СБУ повідомила про підозру кримським колаборантам, які закликали підтримувати російську армію 

17:40 03.04.2024

Служба безпеки України зібрала доказову базу на ще трьох працівників освітньо-культурної сфери, які брали участь у зйомках пропагандиських відео та поширювали кремлівські наративи. 

Про це повідомляє Головне управління СБУ в АР Крим у Фейсбуці.

Мова йде про Чінгіза Якубова — ректора Кримського індустріально-педагогічного університету, Ельміру Налбантову — художню керівницю так званого «Кримськотатарського ансамблю «Хайтарма»» та Гульнару Муртазаєву — директорку загальноосвітньої школи № 44 у місті Сімферополі.

За даними слідства, на початку 2023 року фігуранти записали особисті відеозвернення для пропагандиського ролика, в якому виправдовується збройна агресія ворога.

У цих «промовах» ворожі поплічники вихваляються своїми «внесками» у військові злочини рф. А також закликають підтримувати президента й армію РФ. 

Усі троє фігурантів мають великий досвід в поширенні кремлівських наративів. Та є постійними гостями в ефірах окупаційного телеканалу «Міллет».

Це «медіа» працює за вказівкою Сергія Аксьонова та є рупором російської пропаганди в тимчасово окупованому Криму.

Крім того, Налбантова веде активну «інформаційну» діяльність на тимчасово захопленій частині території Донеччини. Просуваючи ідеї рашизму під час своїх концертів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Якубову, Налбантовій та Муртазаєвій про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Оскільки фігуранти переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території Криму, тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ в АР Крим за процесуального керівництва Прокуратури Автономної Республіки Крим.
 

Ще на цю тему