Південна Корея затримала судно, яке прямувало з ЕНДР до Росії через Китай

16:00 03.04.2024

Південна Корея затримала судно, підозрюване у порушеннях санкцій ООН проти КНДР, у водах біля свого південного узбережжя. 

Про це повідомляє Yonhap, пише видання ZN.UA.

3000-тонне вантажне судно DEYI прямувало до Росії з Північної Кореї через Китай. Корабель затримали в суботу, 30 березня. На борту перебувало 13 осіб, включаючи китайського капітана та інших членів екіпажу з Китаю й Індонезії.

Члени екіпажу відмовилися виконати наказ зупинити судно. Берегова охорона Південної Кореї перемістила корабель до південно-східного порту Пусан.

"Наш уряд у тісній координації зі Сполученими Штатами проводить розслідування щодо ймовірного порушення цим судном резолюцій Ради Безпеки ООН щодо Північної Кореї", - заявив представник Міністерства закордонних справ Південної Кореї, не надавши подробиць.

Не відразу стало відомо, чи був корабель причетний до будь-якої діяльності, що порушує санкції. Як повідомляється, Сеул не може повідомити, що саме перевозить корабель, оскільки екіпаж відмовляється відкрити вантажний відсік.

Резолюція ООН 2397, ухвалена у 2017 році, дозволяє країні затримувати, оглядати та конфісковувати будь-яке судно у своїх територіальних водах, яке підозрюється у веденні забороненої діяльності з Північною Кореєю.

Раніше повідомлялося, що Росія в Раді Безпеки ООН заблокувала продовження мандату групи експертів організації, які стежать за виконанням санкцій проти КНДР за розробку ядерної зброї. РФ заявила, що режим санкцій проти Північної Кореї необхідно переглянути.

США зауважили, що з 2023 року група експертів почала повідомляти про грубі порушення Росією резолюцій Радбезу ООН щодо санкцій проти КНДР, а також про наполегливі спроби Північної Кореї обійти санкції в межах російської юрисдикції. Також КНДР постачає Росії зброю для війни проти України.
 

Ще на цю тему