У Польщі хочуть виявляти російські крилаті ракети з пожежних та мобільних веж, а також аналогом "єППО"

13:00 02.04.2024

Рішення для захисту від російських крилатих ракет вже винесено на розгляд польського парламенту, проєкт отримав назву "Павутиння"

Як повідомляе вйсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Лише через понад два роки після того, як у Польщі 16 грудня 2022 року прогавили російську крилату ракету, що впала під містом Бидгощ у 450 км від кордону та вже третього епізоду із порушенням ворожими ракетами повітряного простору країни, у Варшаві нарешті почали здійснювати дієві кроки щодо унеможливлення такої ситуації.

Для цього до польського Сейму внесено законопроєкт, який має на меті утворення мережі зі спостережних постів, які доповнять наявну та заплановану мережу радіолокаційних станцій. Проєкт отримав назву "Павутиння" [Pajęczyna] та передбачає активне використання вже наявної інфраструктури, пише Defense24.

Читайте також: Ворог з початку року на Київ спрямував 37% всіх своїх крилатих ракет, а "Цирконів" випущено більше ніж вважалось
Ідея полягає у використанні веж цивільного призначення, в першу чергу пожежних. Вони розкидані по всій країні, мають середню висоту у 35 метрів та дозволяють вести огляд на 10-15 км.


Облаштування постів пожежної сигналізації у польських лісах (джерело: Centrum Koordynacji Projektów Środowiskowych)

З таких веж 40% вони вже автоматизовані та мають камери для комп'ютерного моніторингу, інша частина все одно передбачає розміщення людей, що мають вести візуальний моніторинг. Також планується використати значно краще розгалужену систему з вежами мобільного зв'язку зі встановленням сенсорів. За надання своєї інфраструктури, зокрема доступу до камер або самих веж для встановлення там систем виявлення, або виконання ролі спостерігача планується виплачувати грошове заохочення.


У ролі системи сенсорів планується використати оптико-електронні системи виявлення об'єктів, які в автоматизованому режимі зможуть виявляти рухомі об'єкти. Надалі, після модернізації, таку систему можливо буде розширити за рахунок камер, які встановлені на дорогах, портах та інших інфраструктурних об'єктах.

З боку Defense Express зазначимо, що, скоріш за все, у Польщі не стануть ігнорувати український ефективний досвід й також встановлять на вежі акустичні сенсори. У іншому випадку ухил лише на візуальний пошук може бути обмежений банальним часом доби та погодою.

Зрештою поляки вирішили використати досвід України із додатком "єППО", коли кожна людина може сигналізувати про рух літальних апаратів. Але на відміну від використання цього застосунку всіма охочими у Польщі наразі розглядається варіант з його використанням лише особами, які пройдуть відповідний вишкіл.



єППО
У випадку потреби вони мають зайняти відповідну позицію зі значним оглядом, визначити тип та приблизний курс об'єкта, а також якщо вийде, додати конкретну модель літального апарата, його висоту та відстань від поста спостереження. Ця інформація буде циркулювати у єдиній мережі і спостережні пости до яких рухається ціль мають отримати вже уточнену інформацію з даними, що саме та де їм необхідно видивлятися.

Планується, що законопроєкт буде винесений на розгляд польського парламенту вже на наступній сесії та отримає найвищий пріоритет.

Ще на цю тему