Турецькій авіакомпанії заборонили літати в аеропорти ЄС і навыть пролітати над Європою

17:40 01.04.2024

Євросоюз заборонив турецькій авіакомпанії Southwind Airlines приземлятися в аеропортах країн-членів та польоти у повітряному просторі ЄС. 

Жорсткі обмеження були накладені після того, як було виявлено, що компанію, фактично, контролюють росіяни.

Як пише ЦТС з посиланням на Avianews, Southwind Airlines безперешкодно літала до ЄС до того часу, поки не вирішила запустити рейси до Фінляндії в 2024 році. Наприкінці березня місцевий транспортний регулятор Traficom не погодив заявку авіакомпанії на рейси Анталья-Гельсінкі і прямо заявив, що за Southwind Airlines стоять росіяни.

"Наша загальна оцінка показує, що значна частина власності та фактичний контроль над Southwind Airlines належить не вказаним турецьким особам чи компаніям. Ми дійшли висновку, що авіакомпанія та контроль над нею пов'язані з російською стороною", - заявив гендиректор Traficom Яркко Саарімякі.

Після цього вже послідувала реакція посадовців ЄС, які заборонили перевізнику літати до аеропортів країн-членів і користуватися повітряним простором Євросоюзу.

Через запроваджені обмеження компанія вже скасувала рейси Калінінград-Анталья, а маршрут Мінськ-Стамбул тепер стане для підсанкційного перевізника майже вдвічі довшим. Також псеводтурецький авіаперевізник тепер не зможе запустити рейси на турецькі курорти по десятках напрямків із Великої Британії, Греції, Німеччини, Швейцарії та Фінляндії.

Southwind Airlines була створена в 2022 році для перевезення туристів російського туроператора Pegas Touristik з міст рф на курорти Туреччини. Це дозволило оминути західні санкції, під які потрапила російська авіакомпанія Nordwind Airlines, афілійована з Pegas Touristik. Частину літаків із флоту Nordwind Airlines перевели до парку Southwind Airlines.

В 2023 році після запуску Southwind Airlines рейсу Мінськ-Стамбул німецька Bild назвала авіакомпанію підставною і такою, що створена для того, щоб перевозити нелегальних мігрантів до Європи через Мінськ.

В самій рф пишуть, що перспективи виконання польотів авіакомпанією до Фінляндії чи Німеччини тепер дорівнюють нулю, тож, вона зосередиться на перевезеннях туристів з країни-агресора до Туреччини і зворотно.
 

Ще на цю тему