Розвідка Британії: через санкції Росії доводиться купувати товари для військової промисловості на 60% дорожче

17:20 01.04.2024

Санкції проти Росії обмежують кількість країн, з якими вона може торгувати, а це збільшує час та вартість придбання товарів для російської оборонної промисловості.

Про це йдеться у звіті міноборони Великої БританіїЮ пише Еспресо.

Дослідження Інституту економік, що розвиваються, Банку Фінляндії показує, що треті країни стягують надбавку до ціни понад 60% за експорт деяких підсанкційних товарів на територію Росії.

Британська розвідка зазначає, хоча Росія збільшила виробництво ключових боєприпасів, які найчастіше використовуються в Україні, таких як артилерійські снаряди, санкції, ймовірно, вплинуть на більш досконалі та складні системи озброєнь Росії. Ці системи у виробництві та розробці майже напевно все більше покладаються на іноземні компоненти та технології.

Крім того, санкції продовжать порушувати як попит, так і пропозицію російського експорту озброєнь, а також суттєво ускладнювати механізми платежів до Росії.

За даними міноборони Британії, це майже напевно сприяло значному скороченню російського експорту зброї і збільшенню затримок поставок, у тому числі деяким з найважливіших клієнтів зброї, що залишилися.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу, частка Росії у світовій торгівлі зброєю впала до 11% у період з 2019 до 2023 року порівняно з 21% у період з 2014 по 2018 рік.

Водночас нещодавно повідомлялося, що за два роки війни, попри санкції, Росія подвоїла імпорт нітроцелюлози - вибухової речовини, яка важлива для виробництва артилерійських снарядів.
 

Ще на цю тему