РФ провела ракетний крейсер «Варяг» через Суецький канал до Середземного моря

17:00 01.04.2024

Російське угрупування бойових кораблів у Середземному морі посилилось ракетним крейсером "Варяг" проєкту 1164 "Атлант" (як і знищений крейсер Чорноморського флоту "Москва"), який приписаний до Тихоокеанського флоту РФ.

Це відбулось після проходження ракетним крейсером Суецького каналу, про що повідомило міноборони РФ, пише видання DEFENSE EXPRESS.

28 березня, російський ракетний крейсер, разом із фрегатом "Маршал Шапошников" пройшов через Аденську протоку та увійшов у Червоне море. Але фрегат поки залишається у Червоному морі, 29 березня він здійснив заходження у порт Массава Еритреї та має перебувати там декілька днів. Подальший його маршрут не відомий, він може, як знову приєднатися до "Варяга", так і повернутися до Владивостока.

З огляду на все, ракетний крейсер "Варяг" має зайти у порт Тартус у Сирії, де знаходиться військово-морська база РФ. Цікаво, що РФ повторно розгортає цей ракетний крейсер у цьому регіоні після значної паузи з 2021-2022 років. "Варяг" ще осінню 2021 року був розгорнутий у берегів Сирії та перебував там аж до лютого 2022 року.

Ракетний крейсер "Варяг". Фото з сайту DEFENSE EXPRESS

Тоді існував доволі значний ризик того, що "Варяг" увійде до Чорного моря з метою посилення Чорноморського флоту РФ, але до 24 лютого 2022 року він не пройшов Босфор, а далі Анкара заборонила прохід російським бойовим кораблям.

Зазначимо, що у РФ немає можливості "розкидатися" такими кораблями, як ракетний крейсер, яких загалом у них лише три одиниці. Після знищення "Москви" у РФ загалом залишилось лише два крейсери проєкту 1164 "Атлант" - "Варяг" Тихоокеанського та "Маршал Устинов" на Північного флоту. Також на Північному флоті знаходиться "Петр Великий" - атомний ракетний крейсер проєкту 1144 "Орлан".

Ще один "Орлан" - "Адмирал Нахимов" з 1997 року перебуває на ремонті та модернізації, на якому станом на 2023 рік вже "розпиляли" близько 5 млрд доларів. Строки його повернення у стрій вже чотири рази пересувались з 2018 року, а останній оголошений - 2024 рік.
 

Ще на цю тему