Керівник компанії Rheinmetall закликає Європу створювати більші оборонні групи — FT 

15:00 01.04.2024

Керівник найбільшого німецького військового підрядника Rheinmetall закликав європейські країни відмовитися від переваги національних фаворитів і створити більші, більш спеціалізовані оборонні групи, щоб конкурувати з американськими суперниками. 

Армін Паппергер також сказав в інтерв'ю, що якщо Європа хоче тіснішої оборонної співпраці, то країнам необхідно спеціалізуватися на різних типах військових технологій, пише ZN.UA з посиланням на Financial Times.

"Це не має сенсу, якщо ми, скажімо, виберемо другу або третю найкращу технологію, тому що одна країна хоче цього з націоналістичних міркувань. Це найскладніша дискусія, яку вони ведуть на урядовому рівні", — сказав він в інтерв'ю.

Зусилля лідерів ЄС, спрямовані на посилення оборонного співробітництва, гальмуються фрагментацією галузі. Європейські збройові компанії конкурують між собою, військові бюджети контролюються на національному рівні, а окремі країни прагнуть зберегти контроль над стратегічними ланцюгами постачання, заводами, робочими місцями й технологічними перевагами.

Одним з прикладів успішної транскордонної співпраці є найбільший в Європі виробник ракет MBDA, який належить британській компанії BAE Systems і європейській авіабудівній групі Airbus, кожна з яких володіє 37,5 відсотками акцій, а решта належить італійській компанії Leonardo.

Rheinmetall відродила свої амбіції щодо подальшої консолідації розгалуженої оборонної промисловості регіону. Минулого року компанія завершила операцію з поглинання свого іспанського конкурента Expal вартістю 1,2 млрд євро, що закріпило її провідні позиції в ланцюжку постачання боєприпасів. 18 березня вона погодилася купити Reeq, голландського виробника безпілотних наземних транспортних засобів, що використовуються для ведення бойових дій, за нерозголошувану суму.

У той час як інші німецькі оборонні підрядники скаржилися на відсутність конкретних замовлень з Берліна, Паппергер сказав, що Rheinmetall змогла швидко наростити потужності — наступного року компанія виготовить 700 тисяч артилерійських снарядів порівняно з 70 тисячами за рік до 2022 року — завдяки інвестиціям у нові виробничі лінії до того, як війна повернулася в Європу.

Він додав, що локалізація та нарощування виробничих потужностей у багатьох країнах має важливе значення для майбутніх замовлень. Якщо президентом США стане Дональд Трамп, "тиск на Німеччину буде більшим", сказав Паппергер, але перегони за відновлення військової могутності країни триватимуть незалежно від того, хто опиниться в Білому домі.

Нагадаємо, що компанія Rheinmetall отримає понад 130 млн євро від ЄС для збільшення виробництва снарядів. Ці кошти використають для шістьох проєктів в європейських дочірніх компаніях Rheinmetall. Також компанія збирається побудувати в Україні щонайменше чотири заводи. Вони вироблятимуть снаряди, військову техніку, порох і зенітну зброю.
 

Ще на цю тему