Медведчука звинувачують у проведенні операції російського впливу в ЄС – Financial Times

19:00 30.03.2024

Європейські урядовці звинувачують зрадника України та кума Путіна Віктора Медведчука у підкупі політиків ЄС в рамках операції російського впливу напередодні загальноєвропейських виборів.

Про це повідомляє видання FT, передає Цензор.НЕТ.

Як зазначається, влада Чехії заявила, що розкрила "фінансовану з РФ мережу впливу", яка займалася поширенням російської пропаганди в Європі та підкупом європейських політиків.

Виявилося, що частиною схеми є сайт новин Voice of Europe, а в центрі мережі - Віктор Медведчук.

Побоювання щодо втручання Росії посилилися напередодні виборів до Європейського парламенту, які відбудуться в червні цього року.

За даними опитувань, електорат схиляється до ультраправих партій, які займають більш скептичну позицію щодо підтримки України проти повномасштабного вторгнення Росії.

За словами особи, проінформованої про розслідування, Росія здебільшого спрямовувала кошти на виконання соціальних функцій, наприклад на участь політиків у дискусійних форумах, а не безпосередньо на голосування ними з певних питань або виступах у парламенті.

"Ми маємо справу з дезінформацією, а не зі шпигунством", - сказала особа, яка відмовилася назвати своє ім'я, оскільки їй не дозволили обговорювати розслідування.

Чеські офіційні особи заявили, що розслідування проводилося у співпраці зі службами безпеки Бельгії, Нідерландів, Угорщини, Німеччини та Польщі.

Польська влада підтвердила, що в рамках операції 27 березня провела рейди й вилучила десятки тисяч євро і доларів готівкою.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола також попередила лідерів ЄС про небезпеку на саміті минулого тижня.

"Ми бачимо спроби просування дезінформації, дезінформації та пропаганди в багатьох державах, які походять від суб'єктів, що вороже ставляться до європейського проєкт. Це загроза, до якої ми повинні бути готові", - зазначила вона.

Представники Європарламенту заявили, що вони вивчають ці звинувачення, але будь-яке розслідування може зайняти місяці.

Видання DW пише, що декілька депутатів Європарламенту 29 березня вимагали провести розслідування щодо підкупу Росією європейських політиків. Схему такого підкупу, пов’язану з сайтом Voice of Europe, розкрила, за їхніми заявами, влада Чехії.

Зокрема голова фракції ЄП Renew Europe і Франції Валері Айє в листі до Мецоли зажадала провести "негайне і прозоре" внутрішнє розслідування з цього приводу, зазначивши, що якщо чинні депутати Європарламенту або кандидати на майбутніх виборах брали гроші у російського уряду або у його проксі, вони мають бути викриті й щодо них мають бути вжиті заходи.

На сайті Voice of Europe регулярно публікувалися заклики європейських політиків припинити допомогу Україні, а деяким авторам цих закликів, як стверджує чеське видання Denik N, за це платили гроші.

За даними видання, йдеться про політиків із Німеччини, Бельгії, Франції, Угорщини, Нідерландів та Польщі. Зокрема, на сайті публікувалися інтерв'ю членів правопопулістської партії Альтернативи для Німеччини депутата Європарламенту Максиміліана Кра та Петра Бистрона, який засідає в Бундестазі.
 

Ще на цю тему