Росія збільшила закупівлю бензину в Білорусі на тлі атак на НПЗ

14:40 29.03.2024

Росія на тлі атак дронів на нафтопереробні заводи збільшила закупівлю бензину в Білорусі.

У березні росія різко збільшила імпорт білоруського бензину на тлі атак дронів на російські нафтопереробні заводи.

Як інформує видання« USM »про це повідомляє Reuters.

Якщо в січні рф не закуповувала бензин у Білорусі, то в лютому імпортувала 590 тонн, а у березні — вже 3 тис. тонн палива, кажуть співрозмовники агентства, ознайомлені зі статистикою.

Зазвичай росія імпортує дуже мало білоруського палива, зазначає Reuters. Останнє зростання закупівель відбулося у серпні-жовтні 2023 року, коли через різке зростання цін на бензин діяла тимчасова заборона на експорт. З 1 березня в росії запровадили аналогічну заборону.

Джерела агентства стверджують, що влада рф та Білорусі, а також нафтові компанії ведуть переговори про подальше продовження поставок. За словами одного із співрозмовників Reuters, переговори йдуть важко, оскільки білоруські виробники вважають за краще відправляти свою нафту на експорт через російські порти. Скільки бензину буде потрібно росії, залежатиме від термінів ремонту НПЗ, відзначило інше джерело.

В обмін на додаткові постачання бензину російські нафтові компанії можуть збільшити поставки нафти на білоруські НПЗ. Загалом у Білорусі працюють два найбільші НПЗ: Новополоцький та Мозирський, орієнтовані на російську нафту.

На тлі атак українських дронів на НПЗ виробництво бензину в росії на тижні з 18 по 24 березня знизилося на 14,3% у річному вираженні. Порівняно з попереднім тижнем скорочення становило 7,4%.

З початку 2024 року українські безпілотники завдали понад 10 результативних атак на російські нафтопереробні заводи та нафтосховища.

Теми:

Ще на цю тему