Після навчань з Іраном РФ завела у Червоне море ракетний крейсер «Варяг» – аналог «Москви»

15:40 28.03.2024

Російський загін кораблів з ракетного крейсера "Варяг" та фрегата "Маршал Шапошников" пройшов через Аденську протоку та увійшов у Червоне море. 

Про це повідомили у Тихоокеанському флоті, зазначивши, що загін продовжує відпрацьовувати "різноманітні сценарії протидії умовному противнику" та "виконує планове завдання у межах далекого морського походу", пише defence-ua.

Попри те, що на перший погляд такий маршрут російських кораблів може бути доволі звичайним явищем, але вкрай важливо розуміти контекст. Зокрема Аденська затока та Червоне море зараз є ареною бойових дій, де єменські хусити намагаються атакувати цивільні судна. А цей морський шлях - 14% всього морського трафіку у світі, пише видання.

США із партнерами по НАТО розгорнули доволі потужне угрупування, з авіаносною ударною групою на чолі з USS D.D. Eisenhower (CVN-69). Цими силами союзники намагаються перехоплювати ракети та дрони хуситів, використовуючи різноманітні засоби, від ракет Aster до звичайних вертольотів, які виявились ефективними проти БПЛА.

На додачу до цього стабільний зв'язок та кооперація за лінією РФ - Іран - єменські хустити не потребує додаткового пояснення. Особливо на фоні того, що хусити пообіцяли не атакувати кораблі РФ, а разом з ними - китайські. А до того, як увійти у Червоне море "Варяг" та "Маршал Шапошников" провели спільні навчання разом з Іраном та Китаєм.

Таким чином, враховуючи розміри Червоного моря, та кількість бойових кораблів у ньому, там об'єктивно «тіснувато». А РФ навряд чи упустить можливість, як мінімум, прослідкувати за діями кораблів НАТО, а також передати цю інформацію до хуситів.

Окрім того, цілком можливо припустити, що далі загін російських кораблів попрямує у Середземне море до Сирії, де знаходиться російська військово-морська база Тартус. Востаннє той самий "Варяг", але з великим протичовновим кораблем "Адмирал Трибуц", був там восени 2022 року.

Зазначається, що ракетний крейсер "Варяг" - систершип (корабель того ж проєкту) що і знищений крейсер "Москва", проєкту 1164 "Атлант". Загалом кораблів такого проєкту у РФ залишилось лише два ("Маршал Устинов" - на Північному флоті). А загальна кількість ракетних крейсерів - лише три, ще один "Петр Великий" також на Північному флоті.

Щодо фрегата "Маршал Шапошников", то це модернізований великий протичовновий корабель проєкту 1155М, який отримав 16 пускових шахт під ракети "Калибр" та "Оникс". У такій версії він залишається єдиним представником свого підкласу.
 

Ще на цю тему