Наразі налічується 216 політв'язнів, яких росіяни затримали у Криму – Лубінець

21:00 26.03.2024

Наразі загалом відомо про 216 політичних в'язнів, яких росіяни затримали у тимчасово окупованому Криму.

Про це у коментарі журналістам заявив український омбудсман Дмитро Лубінець, відповідаючи на питання про тих людей, які потрапили у полон РФ з 2014 року, передає Укрінформ.

За його словами, з 2014-го року Україна постійно порушувала питання щодо повернення всіх незаконно затриманих українців з території РФ, а також з ТОТ.

«На жаль, виключно через позицію РФ ми не повернули всіх своїх додому, і у нас досі є окремі списки тих громадян, які були заарештовані росіянами з 2014 року. Це як військовополонені, так і цивільні особи. Це — великі списки. Є окрема категорія - політв'язні, ті, кого затримали на території Криму, це 216 громадян України. І сьогодні такий список я передав пану Малкочу (турецькому омбудсману — ред.)», - сказав Лубінець.

Український омбудсман поінформував, що також є окремий список тих, кого росіяни затримали на території Донеччини і Луганщини до початку повномасштабної агресії РФ.

Відповідаючи на питання, уповноважений із прав людини заявив, що українців, які потрапили у полон РФ до 24 лютого 2022 року, і які потрапили у полон РФ після, не утримують у окремих колоніях.

«Це не окремі колонії. Як цивільні, так і військовополонені тримаються у одних і тих же місцях і, на жаль, піддаються так само тортурам, незаконним судовим процесам», - зазначив він.
 

Ще на цю тему