Безпекова ситуація у Європі є найсерйознішою після Другої світової – глава контррозвідки Чехії

20:00 26.03.2024

Нинішня безпекова ситуація в Європі є найсерйознішою від часів Другої світової війни, зокрема через гібридні дії Росії.

На цьому наголосив очільник Інформаційної служби безпеки (BIS) Чехії Міхал Коуделка під час спільного з президентом Петром Павелом брифінгу у штаб-квартирі контррозвідки, передає Укрінформ.

«Нинішня ситуація є найсерйознішою з часів Другої світової війни. Те, що чинять російські солдати в Україні і палестинські терористи - в Ізраїлі, вони робили б те саме в нашій країні, без милосердя та співчуття», - заявив Коуделка.

За його словами, «агресивна Російська Федерація становить велику загрозу для демократичних країн Європи, в тому числі для Чехії».

Глава контррозвідки згадав у цьому зв'язку кампанії з дезінформації, намагання дискредитувати владу, налаштувати чехів проти України. Зокрема, він нагадав про відео, створені з використанням технології deepfake, поширюване у Чехії під час передвиборчої президентської кампанії, яке мало на меті дискредитувати Павела. Фахівці довели, що це відео зроблене в Росії.

Своєю чергою Павел зазначив, що нинішню безпекову ситуацію не можна назвати безпроблемною. «І перспективи на майбутнє зовсім не оптимістичні. Можна припустити, що буде ще більше ускладнюватися», – заявив президент.

Павел став першим президентом за 26 років, який відвідав штаб-квартиру BIS. До нього це зробив Вацлав Гавел у 1998 році.

Як повідомлялося, минулого тижня Палата представників, нижня палата чеського парламенту, назвала Росію головною безпековою загрозою Чеської Республіки та проголосила необхідність продовження підтримки України.
 

Ще на цю тему