Всупереч санкціям ООН Росія постачає нафту до Північної Кореї

16:20 26.03.2024

Росія почала постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї всупереч санкціям ООН, що ще більше зміцнює зв'язки між авторитарними режимами й завдає нового удару по міжнародних зусиллях зі стримування Пхеньяна. 

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на Financial Times.

Щонайменше п'ять північнокорейських танкерів вирушили цього місяця за нафтопродуктами до порту Східний на Далекому Сході Росії, згідно з супутниковими знімками, наданими британським аналітичним центром RUSI.

Поставки, які розпочалися 7 березня, є першими задокументованими прямими морськими вантажами з Росії після того, як Рада Безпеки ООН - за згодою Москви, запровадила суворе обмеження на продаж КНДР нафти у 2017 році у відповідь на ядерні випробування Пхеньяна.

"Ці поставки нафти є повномасштабною атакою на режим санкцій, який зараз перебуває на межі краху", - заявив колишній координатор групи ООН, яка стежить за санкціями проти Північної Кореї, Х'ю Гріффітс.

Судна під північнокорейським прапором, класифіковані як танкери для перевезення нафтопродуктів, відвідали один і той самий причал російської нафтової компанії в порту Східний, де вони, ймовірно, завантажилися.

Супутникові знімки підтвердили, що два судна потім вирушили з порту Східний до північнокорейського порту Чхонджін, де, ймовірно, розвантажилися.

"Судна, які ми бачили на російських терміналах, є одними з найбільших за вантажопідйомністю у північнокорейському флоті, і вони постійно заходять і виходять з порту”, - сказав науковий співробітник RUSI Джозеф Бірн. 

За його словами, деякі з цих суден безпосередньо перебувають у санкційному списку ООН, це означає, що вони не повинні навіть заходити в іноземні порти, не кажучи вже про те, щоб транспортувати нафту.

Поставки відбуваються після того, як у серпні минулого року Північна Корея почала передавати Росії боєприпаси, які, на думку військових експертів, зробили значний внесок у бойові дії РФ проти України. Аналітики RUSI кажуть, що порт Східний також використовувався як хаб для російських кораблів, які беруть участь у торгівлі зброєю між країнами.

"Те, що ми бачимо зараз, - це явний бартерний обмін зброї на нафту, що відкрито суперечить санкціям, які [російський диктатор] Владімір Путін підписав особисто, що ілюструє траєкторію розвитку Росії за останні роки від міжнародного “шкідника” до держави поза законом", - сказав Гріффітс.

Усі п'ять північнокорейських суден прибули до порту Східний з вимкненими транспондерами. Одне з цих суден, Paek Yang San 1, було ідентифіковано ООН у 2018 році як таке, що брало участь у незаконному перекачуванні нафти з судна на судно, щоб обійти ліміт на імпорт, яке обмежує Північну Корею лише 500 тисячами барелів нафти та нафтопродуктів на рік. Поставки можуть вважатися такими, що відповідають вимогам, лише якщо про них повідомляється комітету ООН з питань санкцій.

Дослідники RUSI підрахували, що задокументовані поставки нафти з порту Східний можуть становити 125 тисяч барелів нафтопродуктів - чверть дозволеної річної квоти за лічені тижні.

Викриття очевидної торгівлі нафтою в обмін на зброю з'явилося в той час, коли західні дипломати намагаються зберегти групу ООН, яка стежить за дотриманням санкцій проти Північної Кореї, на тлі побоювань, що Росія може накласти вето на продовження мандата цього органу, за словами трьох осіб, знайомих з дискусіями в ООН.

Минулого тижня західні чиновники відклали голосування щодо поновлення експертної групи після того, як Росія і Китай внесли пропозиції про скорочення її мандату.

Обговорення щодо групи експертів ООН з питань санкцій порушили питання про те, як довго цей орган і сам режим санкцій зможе проіснувати.

"Поки тривають дебати про ефективність санкцій, ми бачимо, що почне відбуватися, якщо санкції будуть скасовані. Це дає Північній Кореї дуже значний поштовх", - зазначає Бірн.

Старший науковий співробітник південнокорейського державного Інституту стратегії національної безпеки Го Мьонг Хюн сказав, що прямі поставки нафти і нафтопродуктів з Росії до Північної Кореї матимуть велике значення для стабілізації північнокорейської економіки.

"Протягом останніх семи років Пхеньян був змушений платити високу надбавку за необхідні йому нафтопродукти, оскільки покладався на складну і дорогу мережу кримінальних посередників та перекидання нафти з судна на судно в морі. Але тепер, схоже, КНДР забезпечила собі стабільне постачання нафти або з великою знижкою, або як пряму оплату за озброєння, яке вона постачає Москві. Це вивільнить ресурси для збройних сил Північної Кореї і її ядерної програми”, - пояснив Го.
 

Ще на цю тему