Україна і Швеція розвіватимуть співпрацю в атомній галузі

13:40 26.03.2024

Поглиблення співпраці між Україною і Швецією в атомній галузі дасть змогу посилити енергетичну безпеку країн і європейського континенту в цілому. 

Про це йшлося під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка і віцепрем’єр-міністра, міністра енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебби Буш, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міненергетики.

"Співпраця в атомній галузі між нашими країнами є пріоритетом. Ми змогли показати іншим країнам, що майбутнє ядерної промисловості можливе без Росії: українські фахівці "Енергоатома" працювали разом із спеціалістами заводу компанії Westinghouse у Швеції, щоб створити технологію, яка дозволила нам використовувати паливо західного виробництва на радянських реакторах ВВЕР. Тепер це паливо успішно працює на Рівненській АЕС", - зазначив очільник Міненерго.

Сторони обговорили перспективи поглиблення співпраці між Україною і Швецією для подальшого витіснення Росії з ринку ядерного палива і атомних технологій у Європі.

Ебба Буш відзначила, що у Швеції провідну роль відіграє відновлювана енергетика, яка багато в чому залежить від змінних факторів, зокрема погодних умов. Водночас досвід України, що живе в умовах війни, довів важливість стабільної і надійної генерації, яка є важливою для енергетичної безпеки країн.

"Не можна будувати енергосистему тільки для мирних часів… Тому Швеція планує розвивати не тільки відновлювану енергетику, але й атомну. І ми бачимо значний потенціал у співпраці з Україною у цьому напрямку", - зазначила вона.

З березня 2022 року в Україну зі Швеції надійшло 97 вантажів енергетичного обладнання загальною вагою понад 1 126 тонн, до яких увійшли 222 генератори, трансформатори струму і напруги та інше електроенергетичне й газове устаткування для виконання відновлювальних робіт. Крім цього Швеція внесла 25,27 млн євро до Фонду підтримки енергетики України.
 

Ще на цю тему