У РФ окреслили склад та задачі Дніпровської річкової флотилії, а також де візьмуть для неї кораблі

06:30 24.03.2024

Для нібито створеної у РФ "Дніпровської річкової флотилії" скоріш за все прийдеться дерибанити Каспійську, забравши в неї більшість корабельного складу

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Після заяви військового злочинця та міністра оборони РФ Шойгу про те, що у складі російських збройних сил вже з'явилась "Дніпровська річкова флотилія" з бригадою катерів, в самій РФ про це мало що відомо.

Зокрема ані про її офіційний склад, ані про командувача, місце базування тощо офіційно не оголошується, тому навіть державний російський ТАСС змушений був спілкуватися з екс-очільником генштабу ВМФ РФ (1998-2005 роки) Віктором Кравченко.

При цьому зв'язати слова Шойгу про те, що флотилія вже сформована та логічне питання звідки в неї корабельний склад у російських пропагандистів вийшло погано. Бо, як зазначається у публікації, для формування Дніпровської річкової флотилії буде, чи вже, раздербанено Каспійську флотилію.


Основні кораблі Каспійської флотилії РФ

Саме з Каспію, як пише російське видання, мають бути передані артилерійські катери, річкові тральники, підрозділи морської піхоти із десантними засобами, берегові ракетні та артилерійські частини. І якщо подивтися на склад Каспійської флотилії, то мова повинна піти про її фактичне повне переведення у статус річкової.


Бо загалом Каспійська флотилія складається з:

2 сторожових кораблів проєкта 11661К "Гепард"

3 малих артилерійських корабля проєкта "Буян"

3 малих ракетних корабля проєкта "Буян-М".

1 ракетний катер типу "Молния"

5 артилерійських катера проєкта: 4 - "Шмель", 1 - "Гриф"

5 патрульних катерів: 3 - "Грачонок", 2 - "Раптор"

8 десантних катерів: 1 - "Акула", 1 - "Дюгонь", 6 - "Сарна"

7 тральників: 2 - 697ТБ, 1 - "Корунд", 2 - проєкту 10750, 2 - "Яхонт"

 

Артилерійський катер "Шмель" Каспійської флотилії РФ

З усіх цих кораблів для російської "Дніпровської флотилії" підходять артилерійські катери - 6 одиниць, патрульні катери - 5 одиниць, всі десанті та частина тральників (скоріше окрім завеликих "Яхонт").

Серед берегових військ Каспійської флотилії - два окремих берегових ракетних дивізіони з комплексами "Бал" під ракету Х-35, роль яких у форматі річкової флотилії сумнівна. А також 177-й полк морської піхоти, який й так вже давно помічений на фронті.


Морська піхота Каспійської флотилії РФ

Але не виключно, хоча у РФ про це не пишуть, що "Дніпровська річкова флотилія" залишиться більше "паперовим" з'єднанням з легкими катерами та надуваними човнами, але під адміральським керівництвом.

Задачі самої російської "Дніпровської флотилії" виданням також окреслені максимально широко - забезпечення десантних операцій своїх сил та унеможливлення аналогічних дій з боку ЗСУ. Враховуючи зону доступу противника до Дніпра - то основний запланований район її дії колишнє Каховське водосховище, яке зараз частково наповнене водою, а також течія Дніпра нижче знищеної Каховської ГЕС.

Ще на цю тему