В ЄС нагадали про річницю ордера МКС на арешт Путіна: Ніхто не уникне покарання

17:40 22.03.2024

У річницю видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна Євросоюз підтверджує повну підтримку роботи МКС та наголошує, що притягнення до відповідальності усіх причетних до злочинів в Україні лишатиметься ключовим пріоритетом для ЄС.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає Укрінформ.

"У день завершення президентських виборів у Росії – 17 березня – виповнився рік відтоді, як МКС видав ордери на арешт президента Росії Путіна та уповноваженої президента з прав дитини Марії Львової-Бєлової за їхню ймовірну відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації українських дітей до Росії, а також за насильницьке переміщення українських дітей в межах українських територій, незаконно і тимчасово окупованих Росією", - зазначається у заяві.

У ЄС вказали на те, що міжнародні моніторингові механізми, зокрема Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні та Комісія ООН з розслідування злочинів в Україні, а також доповіді БДІПЛ та експертної місії "московського механізму" ОБСЄ, "знайшли докази, що стосуються цього питання".

"Ордери на арешт, видані МКС, надіслали чіткий сигнал, що жоден з виконавців та співучасників злочинів Росії в Україні не уникне покарання. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку роботи МКС і ще раз наголошуємо, що притягнення до відповідальності та забезпечення правосуддя за всі злочини, скоєні у зв'язку з агресивною війною Росії проти України, залишатиметься ключовим пріоритетом для Європейського Союзу", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордер на арешт президента РФ Володимира Путін за підозрою у незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні українців в Росію.

У березні 2024 року новообрана голова Міжнародного кримінального суду Томоко Акане висловила переконання, що Путін буде притягнутий до відповідальності за воєнні злочини проти України
 

Ще на цю тему