ЄС та США обговорили, як протидіяти постачанню товарів з Китаю до Росії

10:40 22.03.2024

Європейський Союз та союзники розглядають можливості протидії експорту з Китаю товарів, які можуть допомогти російським військовим. 

Координатор блоку з питань санкцій Девід О'Салліван заявив 21 березня, що обговорюється питання запровадження подальших санкцій, пише ZN.UA з посиланням на Reuters.

Цього тижня О'Салліван обговорив з американськими колегами, як реагувати на зростаючу роль Китаю і роль виробничих центрів у Південно-Східній Азії як джерел передових технологій в ухиленні Москви від введених через війну в Україні західних санкцій.

«Ми продовжимо шукати шляхи вирішення цієї проблеми», — сказав О'Салліван журналістам у Вашингтоні.

Сполучені Штати, ЄС і партнери застосували десятки санкцій проти Москви, намагаючись позбавити Росію доступу до доходів і складних технологій, необхідних для виробництва зброї для ведення війни в Україні.

Союзники також намагаються боротися з ухиленням Москви від виконання цих заходів. За словами О'Саллівана, зусилля союзників сповільнили, а в деяких випадках і зупинили постачання товарів, які можуть мати військове застосування, через такі країни, як Туреччина, Сербія і Об'єднані Арабські Емірати.

«Завдяки цьому успіху ми бачимо те, що я називаю дрейфом на схід. Ми бачимо зростаючу увагу до Гонконгу, Китаю, як до джерел цієї продукції. І ми також бачимо західні виробничі центри в Південно-Східній Азії, як джерело поставок», — сказав він.

За словами координатора, його перемовини у Вашингтоні на цьому тижні включали обговорення того, як вирішити цю проблему.

ЄС вже запровадив санкції проти деяких компаній у Китаї та Гонконгу, які є частиною мереж, що закуповують європейську продукцію для експорту в Росію, і продовжуватиме це робити надалі.

Вашингтон і ЄС також розглядають інші шляхи вирішення нової фази, в тому числі шляхом звернення до самого Китаю.

О'Салліван наголосив, що міжнародна спільнота повинна звернути увагу на так званий тіньовий флот танкерів, якими через західні санкції і обмеження цін користуються деякі гравці нафтового ринку, що купують російську нафту. Він додав, що ЄС та партнери намагаються заборонити використання танкерів, термін експлуатації яких закінчився, оскільки їх потенційні аварії та затоплення можуть становити небезпеку для довкілля, а впевненості в тому, що існує надійна страховка для оплати ліквідації наслідків, немає.
 

Ще на цю тему