Виплили дійсно епічні подробиці проґавленої російської Х-55 у Польщі: всі знали, але звіт не читали

16:00 21.03.2024

Залишки ракети Х-55 під Бидгощем (фото: Onet)

У польському Сеймі намагаються з'ясувати причини, чому російська крилата ракета Х-55, яка є штатним носіям ядерного заряду, пролетіла 450 км над країну і не була збита

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Попри те, що російська крилата ракета Х-55 впала під польським Бидгощем ще 16 грудня 2022 року, пролетівши 450 км від кордону, деталі з'являються досі. Більше того, стають все більш епічними.

Про них на засіданні Сейму повідомив заступник міністра оборони Польщі Цезарь Томчик. За його словами, польські сили протиповітряної оборони помітили ракету ще за 60 км від кордону у районі міста Холм [Chełm]. ППО країни була переведена у режим підвищеної готовності, а у небо підняті американські та польські винищувачі, цитує його слова Defense24.


Цезарь Томчик зазначив, що очільник міноборони країни Маріуш Блащак був телефоном проінформований про загрозу. Але на наступний день все керівництво оборонного відомства не ознайомилось зі звітом і лише 23 грудня Блащак його прочитав. Але навіть після цього ніяких дій не відбувалось, поки наприкінці квітня уламки ракети у лісі під Бидгощем, а це 400-тисячне місто, не знайшли місцеві жителі. При цьому офіційно Варшава ще два тижні не визнавала, що це російська ракета.

А вже потім почалось розгойдування скандалу з проґавленою російською крилатою ракетою, але замість цілком логічних дій проти РФ, все перетворилось у внутрішні польські розбірки зі звинуваченням Оперативного командувача збройними силами Томаша Піотровського.


При цьому відповіді на головне питання, чому російську ракету, про яку українська сторона попередила польських колег, яку побачили заздалегідь, для перехоплення якої підняли авіацію - не збили, так й залишається без відповіді.

І ситуація стає ще цікавішою, якщо прокласти можливий маршрут ракети, яка входила у повітряний простір країни у районі Холма, до Бидгоща.

Бо скоріш за все російська Х-55 пролетіла не лише 450 км у небі Польщі, а враховуючи цілком можливий збій у роботі навігаційної системи пролетіла повз Варшаву.

А на останок, Х-55 - крилата ракета, штатним спорядженням якої є спеціальний ядерний боєприпас потужність 200-500 кт. Але наразі РФ використовує ці ракети у якості відволікаючих засобів, які споряджені лише масогабаритним макетом так званої "спец БЧ".

Ще на цю тему