Парламент Грузії схвалив поправки до Виборчого кодексу попри висновки Венеційської комісії

14:40 20.03.2024

Парламент Грузії подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на поправки до Виборчого кодексу, проігнорувавши висновки Венеційської комісії.

Про це повідомляє NewsGeorgia, передає Укрінформ.

Як зазначається, запропонований президенткою варіант не пройшов, і парламент 78 голосами підтримав версію законопроєкту, на який Зурабішвілі наклала вето і в якому не враховані поправки Венеційської комісії.

«Ми говоримо прямо: ми не беремо до уваги жодних висновків Венеціанської комісії чи будь-якої іншої комісії, які будуть спрямовані проти Грузії, її демократичних виборів та суверенітету», — заявив лідер більшості у парламенті Мамука Мдінарадзе.

Тепер законопроєкт знову буде переданий на підпис президентці, а якщо вона відмовиться його затверджувати, документ підпише голова парламенту.

Згідно з документом, скасовується посада заступника голови ЦВК від опозиції, кваліфікованих членів ЦВК представлятиме голова парламенту, а не президент. Крім цього, правляча партія матиме змогу з другої спроби затвердити голову ЦВК простою більшістю голосів.

Венеційська комісія та Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ у грудневому звіті з рекомендаціями заявили, що поправки до Виборчого кодексу Грузії є недостатніми для забезпечення політичного процесу, який буде заснований на консенсусі.

Як повідомлялося, поправки до Виборчого кодексу, які стосуються процедури обрання голови та членів Центрвиборчкому, парламент Грузії схвалив у червні 2023 року. Однак президент Саломе Зурабішвілі наклала вето на документ.

Чергові парламентські вибори у Грузії відбудуться 26 жовтня 2024 року.
 

Ще на цю тему