Бензиновий магнат з Криму отримав підозру СБУ за постачання FPV-дронів і обладнання для армії РФ

14:00 20.03.2024

Служба безпеки України 19 березня повідомила підозру в пособництві ворогу 58-річному Едуарду Бейму з окупованого Сімферополя. 

Цей представник одного з найвідоміших і найбагатших родинних кланів бензинових олігархів Криму, причетний до контрабанди паливно-мастильних матеріалів через порт у Керчі і поставляв російським окупантам FPV-дрони «Упырь» та різноманітне обладнання. Про це йдеться в оприлюдненій на сайті офісу генпрокурора підозрі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 58-річний Бейм Едуард Геннадійович з Сімферополя добровільно наприкінці 2014 року обійняв посаду гендиректора незаконно зареєстрованого у окупантів ООО «Торговый дом «ТЭС». Він же є її співзасновником. 

Едуард Бейм зібрав і 18-19 лютого 2023 року особисто доставив до тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області для військових РФ маскувальні сітки, продукти, предмети першої необхідності, тепле обмундирування та інші речі. 

Навесні 2023 року Едуард Бейм доставив на тимчасово окуповану Херсонщину генератори, запчастини, роботизовані камери, електрообладнання, акумулятори для армійської техніки та інші речі для невстановлених збройних формувань РФ.

У подальшому Бейм організував збір на запчастини, генератори та інше обладнання, яке передав окупантам у Луганській області.

Восени 2023 року Едуард Бейм особисто привіз окупантам на Херсонщину безпілотні літальні апарати – дрони-квадрокоптери.

20 грудня 2023 року Бейм особисто передав представникам окупаційної установи «Полк народного ополчения» Криму 20 FPV-дронів «Упырь» для передачі загарбникам для ведення війни проти України. 

Свою злочинну діяльність Едуард Бейм активно висвітлював в інтернеті.

За скоєні злочини Бейм отримав підозру СБУ в пособництві державі-агресору. Санкція ч. 1 ст. 111-2 КК України передбачає від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Едуард Бейм входить до відомого в Криму сімейного клану бензинових олігархів, причетних до контрабанди паливно-мастильних матеріалів через порт у Керчі. 

Невдовзі після окупації Запорізької області клан Беймів захопив кілька десятків місцевих АЗС. 

Сергій Бейм, брат Едуарда Бейма був фігурантом розслідування ЦЖР . За два роки до окупації Криму Сергія звинуватили в несплаті НДС. Після окупації Криму Бейми розпоряджались вкраденим окупантами у України майном – державним «Чорноморнафтогазом» та мережею автозаправок групи Приват. 

В 2015 році після перевірки підприємства «Рахунковою палатою Криму» Сергія Бейма звільнили із посади керівника «Чорноморнафтогазу», судячи із заяви Сергія Аксенова, через крадіжки і продаж газового конденсату.

Також в 2016 році «ТЕС» отримала багатомільйонні контракти з Роснефтью та з іншими російськими компаніями на перевалку пального у закритому порту Керчі.
 

Ще на цю тему