Греція готує велику військову допомогу Україні – ЗМІ

10:30 16.03.2024

Греція представить Україні новий пакет військової допомоги, куди увійде, зокрема, авіаційні ракети, артилерійські знаряддя і патрони.

Про це повідомляє NV з посиланням на eKathimerini.

У матеріалі йдеться про те, що обладнання буде закуплено Чехією і відправлено безпосередньо в Україну. Чеські та грецькі чиновники ведуть переговори про ціни на ці системи, а потім відбудеться підписання двосторонньої угоди.

При цьому грецька сторона впевнена, що наразі Україна потребує саме боєприпасів, і її пропозиція стосуватиметься цієї теми.

Греція повідомила чиновникам Євросоюзу, які відповідають за координацію допомоги Україні, що можуть цього року можуть поставити ЗСУ через Чехію таку допомогу:

  • 2000 ракет Zuni;
  • 180 ракет, які Україна успішно використовувала у протитанковій війні і які перебувають у верхній частині списку українських запитів;
  • 90 тисяч 90 мм снарядів, які використовуються також у протитанковій боротьбі, а також у зенітній зброї;
  • 4 мільйони куль;
  • 70 155-мм гаубиць M114 американського виробництва.

За інформацією видання, артилерійські установки дійсно надходять зі складу грецької армії, але довгий час вважалися непотрібними для її оперативних потреб.

Однак вони вважаються корисними у протистояннях України на брудній місцевості. Це друга партія M114, яку Греція продасть Чехії для передачі Україні.

1 березня представник Греції в Україні Спірос Лампрідіс заявив, що його країна розглядає можливість збільшення військової допомоги Україні.

Раніше Глава МЗС Греції Георгій Герапетрітіс заявив, що його країна має намір брати активну участь у післявоєнному відновленні України.
 

Ще на цю тему