Колумбія не дала ЗСУ свої Ми-17, а тепер не може полагодити через санкції проти РФ

18:40 15.03.2024

Або дещо про те, як можуть маскуватись росіяни для спроби обійти заборони

Как повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Армія Колумбії зіткнулась з проблемою, що вона не може оплатити ремонт своїх гелікоптерів Ми-17 в рамках контракту з компанією National Aviation Service Company SA.

Раніше укладені домовленості довелось призупинити, оскільки цей підрядник не може отримувати платежі по причині санкцій Заходу проти РФ, зокрема цій компанії було заблоковано можливість користуватись платіжною системою Swift та її було включено до так званого "списку Клінтон". Про це пише портал Infodefensa.

Автори видання деталізують, що наразі Колумбія має в своєму розпорядженні близько 20 гелікоптерів типу Ми-17, із яких зараз лише дев’ять у льотному стані, ще дев’ять стоять на консервації, а інші два – пошкоджені та чекають свого часу для розбірки на комплектуючі.

В проміжку з 1996 по 2009 роки Колумбія отримала від РФ загалом 26 гелікоптерів Ми-17. На даний момент передбачається, що наявні в строю машини зможуть прослужити до 2026-2027 років.


Ми-17 колумбійських ВПС, фото з відкритих джерел

У цій всій історії випливають як мінімум два цікаві моменти. Перший – ще взимку 2023 року США пропонували в тому числі й Колумбії віддати свої гелікоптери радянського та російського виробництва для ЗСУ. Але Колумбія як і інші латиноамериканські країни, відмовились віддати свої вертольоти для України. І тепер колумбійські військові мають проблеми, як ці машини взагалі обслуговувати.

Інший цікавий момент – як так вийшло, що згаданий вище підрядник за контрактом по ремонту колумбійських Ми-17 опинився під заборонними заходами, спрямованими проти РФ.

Ймовірно, це може вказувати на гіпотезу, що представники рашистської "оборонки" можуть маскуватись під різні структури, щоб зберегти присутність в "своїх" сегментах світового ринку озброєнь. Але повторимось, що це поки лише припущення, яке можливо ще буде підтверджене або спростоване.


Ми-17 колумбійських ВПС, фото з відкритих джерел

Теми:

Ще на цю тему