Туреччина зосередиться на вітчизняному винищувачі на тлі невизначеності з F-35

08:00 15.03.2024

Туреччина зосередить свої зусилля на просуванні вітчизняного винищувача п'ятого покоління KAAN на тлі невизначеності щодо її повернення до програми F-35.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Hurriyet Daily News з посиланням на джерела в оборонному відомстві країни.

Невизначеність виникла через небажання Анкари відмовитись від російських систем ППО С-400, на чому наполягає Вашингтон.

За словами джерела, наразі немає жодних змін у ставленні Туреччини та США до ситуації довкола програми F-35.

"Ми думаємо, що зможемо повернути гроші, які ми заплатили за F-35. Переговори щодо цього питання тривають. На цьому етапі нам потрібно зосередитися на KAAN", – заявило неназване джерело.

Сенат США відхилив спробу зупинити продаж винищувачів F-16 Туреччині
Раніше міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан дав зрозуміти, що Анкара віддає перевагу збереженню російських систем протиповітряної оборони С-400. Натомість Вашингтон зробив умовою відмову Туреччини від С-400, якщо вона все ще прагне повернутися до програми винищувачів F-35.

Перед цим у Пентагоні заявили, що наразі повернення Туреччини до програми з виробництва винищувачів F-35 не обговорюється.

Водночас заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявляла, що США будуть раді вітати Туреччину у програмі з виробництва винищувачів F-35, але для цього Анкарі необхідно вирішити питання з придбаними у Росії зенітно-ракетними комплексами С-400.

Туреччина, яка прагне модернізувати свої військово-повітряні сили, також розробляє власний національний бойовий літак KAAN у співпраці з британською BAE Systems.

Через рішення Туреччини купити С-400 у Росії країна була виключена з програми F-35, очолюваної США. Туреччина, яка є членом НАТО, планувала закупити близько 100 винищувачів наступного покоління, побудованих компанією Lockheed Martin Corp.

Головна стурбованість США полягає в тому, що С-400 можуть бути використані для збору розвідданих про секретні можливості F-35.

Теми:

Ще на цю тему