Рашисти ймовірно почали ставити на Shahed-136 блоки навігації DGPS: що це може означати

15:40 13.03.2024

Про що тут йдеться, і як воно може впливати на характеристики ворожих дронів-камікадзе

Із власних джерел Defense Express отримав фотографії збитого російського Shahed-136, оснащеного відеокамерою та модемом. На цих фотографіях також були відображені деякі елементи бортової електроніки цього рашистського "Шахеда".

На одному із знімків ми можемо побачити блок апаратури, на якому були затерті усі заводські маркування, натомість було нанесено фломастером DGPS та певна комбінація цифр.

Ймовірно, у даному випадку ми маємо справу із тим, що росіяни почали ставити на свої Shahed-136 блоки навігаційної апаратури DGPS, або ж диференційованого GPS, котрі в теорії можуть збільшити точність влучання цих ворожих дронів-камікадзе.

Якщо пояснювати розгорнутіше, то DGPS – це диференціальна глобальна система позиціонування, яка забезпечує підвищену точність місця розташування. Такого роду навігаційні системи можуть мати "подвійне використання", та використовуватись і для цивільної техніки, наприклад агротехніки для точного обробітку землі.


У відкритому доступі можна знайти таке пояснення принципу роботи DGPS – для такого режиму роботи необхідно використання двох приймачів, один із яких стаціонарний та перебуває в точці з відомими координатами, другий приймач є мобільним.

При цьому дані, отримані базовим приймачем, потім йдуть для корекції даних, зібраних пересувним апаратом, котра може відбуватись в режимі реального часу.

Якщо наші припущення про використання рашистами DGPS є вірними, то наразі не зовсім зрозумілим є мотив, для чого росіяни на один із своїх "Шахедів" поставили модем та відеокамеру, котрі також можуть слугувати для уточнення місця перебування літального апарату. Тобто – чи в даному випадку блок DGPS та модем з камерою є складовою одного контуру управління, чи ж модем з камерою та блок DGPS дублюють один одного.


Крім того, варто звернути увагу і на блок із маркуванням ADC-PLS-002, котрий раніше не згадувався у різних аналізах електроніки на Shahed-136. Як можемо лише припускати, за одним із написів на цьому блоку, він призначений в тому числі для збору даних про швидкість польоту літального апарата, а один із дронів ймовірно підведений до трубки Піто, встроєної в крило "Шахеда".

Ще на цю тему