Скільки УМПК виробляє РФ: з'явилась оцінка потужностей російського виробництва

09:40 13.03.2024

Про російські кориговані авіабомби, включно з УМПК, відомо майже все від особливостей конструкції до місця виробництва

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Для РФ бомби з комплектами УМПК, що дозволяє скидати їх на дальності 50-70 км від цілі стали одними з основних засобів повітряного ураження.

Почавши зі встановлення комплекту на ФАБ-500, згодом ворог перейшов на більш вдалу конструкцію з ФАБ-250, адаптував ці комплекти для встановлення на касетну РБК-500, а також на надпотужну ФАБ-1500.


ФАБ-1500 з УМПК

Наразі вже відомо де саме ворог виробляє комплекти УМПК - у підмосковному місті Корольов у 475 км від кордону з Україною. Відомо навіть й те, що для цього використовуються верстати з Китаю та Японії. Але питання обсягу випуску залишилось нерозкритим.

Але, як повідомляє РКБ-Україна, з посиланням на власні джерела в українських спецслужбах, запланований на 2024 рік об'єм виробництва всіх коригованих авіабомб (КАБ) у РФ, у яких саме УМПК є найбільш розповсюдженими, складає 10 тисяч одиниць. Водночас до цих даних є питання.


Бо такий об'єм виробництва означає, що умовно на день має вироблятися 27,4 коригованих авіабомб. Але видання також зазначає, що на рівні травня 2023 року ворог вже в середньому за добу використовував близько 25 коригованих авіабомб (КАБ) різних типів, до яких також належить УМПК. Але наразі цей показник вже становить 60 КАБів, а іноді - до сотні на добу.


Су-34 з УМПК

Таким чином, є певна невідповідність оцінки виробництва із тим, що вже демонструє ворог. Бо навіть середній темп використання у 60 одиниць означає потребу виробити 21,9 тисяч на рік. При цьому у Москві вже багаторазово повідомляли про плани збільшувати їх виробництво.


Також можливо оцінити й кількість літаків, у вигляді фронтових бомбардувальників Су-34, які необхідні для скидання такої кількості КАБів на день. Враховуючи те, що Су-34 зазвичай бере два таки боєприпаси, то це лише 30 літако-вильотів на добу для поточного середнього рівня використання КАБів. Хоча Су-34 може брати й більшу кількість, вже помічено випадки навантаження чотирьох одиниць.

Враховуючи відому кількість Су-34 у близько 100 одиниць на 2022 рік, за мінусом відомих втрат у декілька десятків, а також темпів їх виробництва (за приблизними оцінками шість Су-34 за весь 2023 рік), для РФ цей параметр є більш ніж досяжним навіть за умов одного вильоту на один фронтовий бомбардувальник на добу.

Ще на цю тему