Британська розвідка оцінила важливість удару ЗСУ по авіазаводу в Таганрозі

18:00 12.03.2024

Атака Збройних сил України по авіазаводу в Таганрозі демонструє, що українські операції все ще можуть досягати стратегічно важливих об'єктів на території Росії, навіть якщо такі об'єкти вважаються захищеними.

Про цезаявляють аналітики управління розвідки Великої Британії, пише ZN.UA.

Так, 9 березня український безпілотник завдав удару по території авіабудівного підприємства «Таганрозький авіаційний науково-технічний комплекс імені Г. М. Берієва» в Таганрозі Ростовської області Росії.

Завод у Таганрозі використовується для виробництва, модернізації, технічного обслуговування і ремонту літаків раннього повітряного попередження і управління ВПС Росії. Він також має ширше стратегічне значення для Росії, оскільки він також обслуговує стратегічні бомбардувальники дальнього радіусу дії, транспортні літаки, а також є випробувальним центром для літаків наступного покоління. У британській розвідці підкреслюють, що постійна присутність активних засобів протиповітряної оборони, розташованих навколо аеродрому свідчить про його важливість.

«Втрата А-50У в результаті українських операцій з високою ймовірністю значно погіршує ситуаційну обізнаність росіян. Зображення пошкоджень, спричинених атакою, які поширювалися в інтернеті, схоже, показують пошкодження двох великих будівель, які, найімовірніше використовували для укриття літаків А-50У під час періодів глибокого технічного обслуговування. Через два тижні після втрати другого А-50У, російський повітряний флот, найімовірніше, залишається незахищеним від польотів на підтримку операцій в Україні», - зазначають експерти.

З початку року українські сили збили уже два російські літаки далекого радіолокаційного виявлення А-50 – перший 14 січня над акваторією Азовського моря і другий 23 лютого в цьому ж районі.

У Міноборони Британії припустили, що Росія може спробувати повернути до експлуатації раніше законсервовані літаки А-50. Однак на практиці Росія не випускала подібну техніку, а проводила переобладнання з темпом близько одного літака за два-три роки.
 

Ще на цю тему