Виведений з ладу НПЗ під Нижнім Новгородом переробляв 5% від всеросійського об'єму нафти

17:00 12.03.2024

Атакований нафтопереробний завод під Нижнім Новгородом у 800 км від України за рік проробляв 15 млн тонн нафти.

Завдяки успішній атаці дронами на відстань понад 800 км було виведено з ладу один з найпотужніших у РФ нафтопереробних заводів "ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез" у місті Кстово у Нижньогородській області, повідомляє DEFENSE EXPRESS.

Пожежа на "ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез, facebook

В результаті атаки, яка відбулась близько 05:30 за місцевим часом 12 березня, було знищено найголовніший елемент заводу - одна з установок переробки нафти, яка є ключовою у всіх технологічних процесах. Як повідомляють у РФ, завод припинив роботу.

Важливість цієї атаки варто підкреслити тим, що на рівні 2022 року це підприємство перероблювало 15 млн тонн нафти, що складало близько 5% від загального обсягу російської переробки загалом.

Більше того, цей завод став однією з перших жертв санкцій проти РФ, бо 4 січня 2024 року на ньому через поломку компресійного обладнання вийшла з ладу ще одна установка каталітичного крекінгу.

А загалом їх на цьому підприємстві лише дві. Як у РФ доповідали у січні її швидко полагодити неможливо, бо для цього необхідно замовити західні комплектуючі, а цієї можливості також нема. Таким чином ця атака цілком може остаточно "прибити" цей російський нафтопереробний завод.

Також нагадаємо, що до цього часу дронами були атаковані інші нафтопрероблні заводи у РФ, де цілями ставали якраз установки з переробки нафти і мова вже пішла про мільярди збитків.

Окрім того, цієї ночі дронами були атаковані й інші об'єкти РФ, зокрема у Орлі дроном було уражено нафтобазу.

Також повідомлялось про вибухи й спроби російського протиповітряної оборони відбити атаки дронів у Курській, Воронезькій та Бєлгородських областях.
 

Ще на цю тему