Обхід санкцій: Путін дозволив використовувати криптовалюту для оплати імпортних товарів

08:40 12.03.2024

Російський президент Володимир Путін підписав закон, який дозволяє використовувати криптоактиви для зовнішньоторговельних розрахунків.

Відповідний документ розміщено на російському порталі для офіційної публікації правових актів, передає Бізнес.Цензор з посиланням на росЗМІ.

Закон дозволяє використовувавти в міжнародних розрахунках цифрові фінансові активи (ЦФА), утилітарні цифрові права, а також цифрові права, що включають одночасно обидва ці інструменти.

Документом визначено, що ЦФА – це цифрові аналоги боргових розписок, облігацій та прав участі в капіталі, оформлені через блокчейн. Випускати ЦФА можуть оператори інформаційних систем (ОІВ), якими можуть бути банки та юридичні особи, що входять до спеціального реєстру.

Утилітарні цифрові права тепер можуть використовуватися як зустрічне зобов'язання за зовнішньоторговельними договорами (контрактами), укладеними між резидентами та нерезидентами.

Як повідомлялося, Держдума ухвалила у третьому читанні відповідний закон наприкінці лютого.

"Використання цифрових активів для обслуговування зовнішньоторговельних операцій допоможе російським імпортерам та експортерам активніше працювати з дружніми країнами. Певною мірою ми зможемо вирішити проблему тиску санкцій на нашу країну", – пояснював голова комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолій Аксаков.

У Мінфіні РФ наголошували, що використовувати у зовнішній торгівлі можна буде лише криптовалюту, намайнену в Росії, а не придбану за кордоном.
 

Ще на цю тему