У Литві з понеділка можуть конфіскувати до 50 машин із номерами РФ

08:00 11.03.2024

У Литві продовжують перебувати десятки автомобілів із російськими держномерами, незважаючи на припис влади зареєструвати їх у країні до 11 березня, або залишити територію Литви та ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

«За даними митниці, у Литві досі їздять кілька десятків автомобілів із номерами, зареєстрованими в Росії. За приблизними підрахунками - близько 50», - заявила представниця литовського митного департаменту Ірміна Фролова-Мілашене.

За її словами, йдеться про машини, які беруть участь у дорожньому русі, при цьому ще якась кількість може стояти на паркувальних майданчиках або в інших місцях. Якщо буде встановлено, що такі транспортні засоби не мають права перебувати у Литві, це розцінюватиметься як порушення міжнародних санкцій, наголосила представниця митного департаменту.

Порушникам загрожує конфіскація автомобіля та штраф відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення. За перше порушення фізичні особи можуть отримати штраф від 200 до 6000 євро, за повторне - від 2000 до 6000 євро. Керівництво юридичних осіб штрафуватимуть на суму від 600 до 6000 та від 4000 до 6000 євро відповідно.

Читайте також: Президент Литви позбавив громадянства балерину Ілзу Лієпу та бізнесмена Юрія Кудімова
При цьому буде зроблено виняток для громадян РФ, які прямують автомобілями з російськими номерами в Калінінградську область (РФ) або з неї транзитом. Однак у такому разі потрібно буде перетнути Литву протягом 24 годин, а власник автомобіля повинен буде його супроводжувати. У разі відсутності власника, транспортний засіб не впустять на литовську територію.

Ще на цю тему