Глава МЗС Румунії: РФ налаштовує демократичних лідерів один проти одного

16:00 08.03.2024

Росія посилює дезінформаційні атаки проти демократичних країн, намагаючись налаштувати союзників один проти одного і посіяти розбрат на тлі наближення виборів у Європейському Союзі та США.

Про це заявила міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску, повідомляє ZN.UA із посиланням на Bloomberg.

"Російський наратив поширюється, і ми повинні боротися з ним скоординовано і розумно", - сказала Одобеску.

"Росія намагається кинути виклик демократичним інститутам в наших країнах, випробувати їх на міцність і зіштовхнути нас один з одним, безпосередньо і через маріонеток", - додала вона.

У рік, коли половина світу голосуватиме за нове керівництво, у Москви є стимул спиратися на стратегії втручання у вибори, прямо чи опосередковано впливаючи на рішення людей за допомогою фейкових новин і дезінформації.

Це також стане випробуванням для десятиліть партнерства між ЄС і США, оскільки перспектива повернення Дональда Трампа до Білого дому турбує багатьох європейських лідерів.

Рішучість у досягненні спільної мети - перемоги України у боротьбі з агресією РФ повинна переважати, попри "природні" розбіжності у поглядах між провідними світовими лідерами, зазначила Одобеску.

За її словами, якщо цього не буде зроблено, то це лише заохотить інших авторитарних лідерів кинути виклик міжнародному порядку.

"Ми повинні виходити за межі меседжів передвиборчої кампанії, і в часи потрясінь, коли випробовується наша єдність, трансатлантичне співробітництво є незамінним", - наголосила міністр. 

Румунія, яка була жертвою гібридних атак проти вищих посадових осіб та інституцій, веде переговори з країнами Балтії та іншими партнерами про просування плану, спрямованого на посилення боротьби з дезінформацією, сказала Одобеску.

У Бухаресті вже працює Центр компетенцій ЄС із кібербезпеки, який є частиною європейської структури з підтримки інновацій та політики у сфері кібербезпеки.

Одобеску, як і низка європейських чиновників, звернула увагу на зусилля Москви, спрямовані на розкол демократичного світу. Цього тижня Німеччина і Велика Британія пообіцяли не дозволити Росії розділити союзників після того, як витік розмови німецьких офіцерів викрив розходження в поглядах на те, як найкраще озброїти Україну.
 

Ще на цю тему