Швеція офіційно стала 32-м членом НАТО

08:00 08.03.2024

Швеція офіційно завершила процедуру набуття повноправного членства в НАТО.

Про це повідомляє Європейська правда.

7 березня у Вашингтоні прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон вручив держсекретарю США Ентоні Блінкену підписані документи щодо вступу Швеції.

Це є останнім формальним кроком у процедурі для того, щоб Швеція вважалася повноправним членом Північноатлантичного альянсу після близько 200 років нейтралітету.

Нагадаємо, вдень за європейським часом Держдеп США підтвердив, що до Вашингтона надійшла остання – угорська – ратифікаційна грамота щодо вступу Швеції. 

Після того генсек НАТО Єнс Столтенберг офіційно запросив Швецію до членства, а прем’єр Ульф Крістерссон, який з главою МЗС завчасно прибув до Вашингтона, підписав документи щодо вступу. 

Це завершує багатостраждальний процес вступу Швеції у НАТО, яка розраховувала завершити його разом з Фінляндією, але у підсумку він затягнувся більш ніж на рік. 

Спершу головною перешкодою став лідер Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який формально висував Швеції претензії за політичний прихисток для його політичних опонентів і курдських лідерів, реальною ж головною причиною були торги Ердогана із США щодо купівлі винищувачів F-16.

Далі перешкодою неочікувано стала Угорщина, при тому, що Будапешт не висував конкретних вимог. Попри неодноразові обіцянки "не стати останніми" у процесі ратифікації, Угорщина все ж завершила цей процес після Туреччини та навіть після цього знайшла спосіб додатково затримати остаточний вступ Швеції у НАТО.
 

Ще на цю тему