Британія зняла санкції з мільярдера, який відмовився від громадянства Росії

12:00 06.03.2024

Велика Британія виключила із санкційного списку російського мільярдера, засновника російської газової компанії "Ітера" Ігоря Макарова, який минулого року відмовився від російського громадянства на користь підданства Кіпру.

Про це йдеться у повідомленні на сайті британського уряду, пише Економічна правда.

Зазначається, що чинна компанія Макарова "Ареті" більше не працює в російському енергетичному секторі. Інших подробиць ухваленого рішення не наводиться.

У 2022 році британський уряд заявив, що мільярдер підтримує або отримує значну вигоду від російського уряду і діє у сфері стратегічної для Москви важливості. Разом із ним під санкції потрапили російські девелопери Рік Нісанов і Зарах Ілієв, і засновник Уральської гірничо-металургійної компанії Іскандар Махмудов.

У 2023 році Макаров відмовився від російського громадянства - тпер він громадянин Кіпру. На сайті британського уряду він вказаний як уродженець Туркменістану.

Статки Макарова журнал Forbes оцінює у 2,2 мільярда доларів.

Це не перший випадок, коли Британія скасувала обмеження проти росіянина. Влітку 2023 року санкції зняли з ексвласника "Тінькофф Банку" Олега Тінькова, а також колишнього першого заступника голови Сбербанку Льва Хасіса.

Тіньков потрапив під санкції королівства після початку повномасштабної війни в Україні - у березні 2022 року. Хасіс потрапив до чорного списку 24 березня 2022 року, хоча він залишив банк і емігрував до США за кілька днів до початку Великої війни.
 

Ще на цю тему