Іспанія закликає ЄС дозволити блокувати російський СПГ без перенаправлення поставок до сусідів

09:20 06.03.2024

Іспанія звернулася до Європейського Союзу з проханням зайняти більш жорстку позицію щодо імпорту російського скрапленого природного газу, забезпечивши країнам можливість блокувати його без перенаправлення поставок до сусідів. 

Після вторгнення в Україну поставки з Росії подвоїлися і склали приблизно п'яту частину її газового імпорту в минулому році. Хоча ЄС незабаром дозволить країнам-членам блокувати такі потоки без застосування санкцій, міністр енергетики Іспанії Тереза Рібера заявила, що поки незрозуміло, як цей інструмент буде працювати, пише ZN.UA з посиланням на Bloomberg. 

"Ми повинні забезпечити ефективну реакцію", — сказала вона в інтерв'ю в кулуарах зустрічі міністрів енергетики ЄС у понеділок 4 березня.

Поки що Фінляндія, яка першою запропонувала заходи, що набудуть чинності найближчими тижнями, є однією з небагатьох країн, які скористаються забороною, за словами особи, знайомої з цим питанням. Її імпорт російського газу практично дорівнює нулю.

Для Іспанії та низки інших європейських країн, які більше залежать від російських вантажів, цей план створює дилему. Більшість їхніх вантажів прибувають через бельгійський порт Зебрюгге, і одна країна ЄС, яка блокує імпорт, може просто побачити, що вони відправляються в інше місце. Як вважає Рібера, необхідні також рекомендації щодо того, як вивести компанії з довгострокових контрактів з Москвою за принципом "бери або плати", при цьому переконавшись, що газ не буде просто перерозподілений в іншій третій країні.

Комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон повідомила країнам-членам у понеділок 4 березня, що блок відкритий для надання рекомендацій щодо припинення імпорту російського СПГ і буде активно сприяти використанню цього інструменту, як тільки він буде введений в дію, за словами людей, знайомих з цим питанням. Парламент проголосує за цей захід у квітні.

Нагадаємо, що Британія повністю припинила імпортувати російський СПГ з 1 січня. Міністерство закордонних справ Сполученого Королівства повідомило, що вони "відрізають Путіна від фінансування його незаконної війни".
 

Ще на цю тему