РФ активно замінює західну електроніку власною: результат розбірки систем навігації ракет (фото)

21:00 05.03.2024

 

Трирівневі плати систем навігації "Калибр", Р-500, Х-59 та Х-101 (джерело: Conflict Armament Research)

Ворог почав активніше використовувати власні електронні компоненти

Попри уявлення, що західні санкції ніяким чином не впливають на можливості РФ отримувати цивільну західну електроніку, у РФ почався процес активнішого використання мікроелектронніки власного виробництва у військовій продукції.

Про це говорить звіт з результатом аналізу блоків супутникової навігації СН-99, які використовуються у крилатих та керованих російських ракетах, що став доступним Defense Express з власних джерел.

Читайте також: Відео з виробництвом Shahed-ів у РФ: масштаби значні, але проблем немає лише з корпусами
Відповідно до нього, на субмодулі приймання сигналів супутникової навігації мікросхема командного пристрою вироблена у "НИИ космческого приборостроєния", а приймачі сигналів - АТ "Российский институт радионавигации и времени", що входить до "Алмаз-Антей". Російського виробництва й п’єзоелектричні фільтри, а також конвертор напруги.


Але попри заміну частини мікросхем на російські, РФ все ще залежна від постачання західної електроніки. Й загалом у СН-99 використовується величезну кількість чипів від американських компаній. При цьому під час збирання плат намагаються знищити маркування, а з ним - й походження компонентів.

Також у новому блоці СН-99 була здійснена відносно "кустарна" доробка, яка дозволяє збільшити кількість каналів зв'язку із супутниками із 24 до 50.


Доробка кількості каналів зв'язку із навігаційними супутниками у СН-99 старої та нової версії

Водночас важливо те, що заміна західних комплектуючих на російські була проведена без зміни розмірних характеристик плат та засобів підключення. Тобто заміна компонентної бази не призводить до змін характеристик головного виробу, в якій й вставляються такі блоки супутникової навігації.

Але сам процес заміни комплектуючих прямо говорить, що з отриманням відповідної кількості електроніки у РФ можуть бути проблеми, або Кремль очікував на більшу ефективність західних санкцій й розпочав процес розширення виробництва власних мікросхем, й в результаті тепер цю продукцію необхідно використовувати. У іншому випадку навряд чи Москва ініціювала б зміни у комплектуючих.

Ще на цю тему