Турецький порт під загрозою санкцій відмовився від операцій з російською нафтою

14:20 05.03.2024

Нафтовий термінал у Туреччині, який підозрювали в сприянні обходу санкцій, відмовився приймати продукцію російського походження

Нафтовий термінал у місті Дьортьол на південному узбережжі Туреччини відмовився від операцій з російською нафтою та нафтопродуктами через загрозу санкцій,.

Як повідомляе видання «LIGA.Бізнес» про це пише Reuters.

Компанія Global Terminal Services (GTS), яка управляє терміналом в Дьортьолі, повідомила своїм клієнтам про таке рішення наприкінці лютого.

"GTS вирішила перервати всі можливі операції, пов'язані з російською нафтою, і наприкінці лютого 2024 року повідомила своїх клієнтів, що навіть за відсутності порушення будь-яких законів, правил чи санкцій компанія не прийматиме продукцію російського походження чи продукцію, відвантажену з російських портів як додатковий захід до чинних санкційних правил", – пише агентство з посиланням на компанію.

GTS наполягає, що всі попередні операції здійснювалися в повній відповідності до санкцій, зокрема з дотриманням межі цін, встановленої країнами G7.

"Новий підхід GTS – це додатковий захід, покликаний усунути наслідки дій, що перебувають поза сферою її впливу та контролю, незважаючи на зусилля компанії до дотримання всіх чинних санкційних правил", – пояснила GTS.

Американські ЗМІ почали писати про термінал у Дьортьолі з осені 2023 року. Тоді Washington Post розказала, що найбільший нафтопереробний завод Греції Motor Oil Hellas, який має контракти з Пентагоном, продовжує отримувати російські нафтопродукти. Вони змінювали на маршруті власників і проходили через турецький термінал у Дьортьолі, змішуючись у сховищі з паливом з інших країн.
У січні Financial Times написала, що за 11 місяців 2023 року Росія відправила на експорт через Дьортьол близько 1,25 млн тонн нафти. Близько 85% обсягів потім опинилися в Греції, Бельгії чи Нідерландах.
Морські постачання нафти з РФ у Дьортьол значно зросли в липні 2022 року, коли частку 40% компанії придбала дубайська фірма нафтоторговця Нільса Трооста. У лютому 2024 року Велика Британія запровадила проти Трооста санкції.

Ще на цю тему