Планує поговорити про ЗАЕС. Гендиректор МАГАТЕ хоче відвідати Москву та зустрітися з Путіним

09:40 05.03.2024

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі завтра, 5 березня, планує відвідати Москву де, зокрема він хотів би зустрітися з російським диктатором Володимиром Путіним.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву гендиректора МАГАТЕ.

Гроссі заявив, що під час зустрічі з Путіним, він хотів би дізнатися бачення російського диктатора щодо подальшої роботи Запорізької АЕС.

"Для мене важливо мати змогу обговорити з ним (Путіним, - ред.) деякі технічні моменти. Оскільки, я був на станції та обговорював деякі питання. І я хочу скласти враження щодо того, які плани щодо ЗАЕС та мати можливість обговорити деякі важливі моменти", - сказав Гроссі.

Генеральний директор агенції крім іншого наголосив, що Запорізька атомна станція продовжує мати проблеми із зовнішнім електропостачанням, адже, за його словами, одна з двох ліній, що залишилися, наразі не працює.

Таким чином, атомна станція покладається лише на одну лінію електропередач ззовні.

Очільник агенції також наголосив, що він вже дев'ять разів відвідував Україну, і чотири рази саму Запорізьку атомну електростанцію.

"У мене була тривала розмова з президентом Зеленським, з міністром енергетики України, з ядерним відомством країни. Потім я відвідав ЗАЕС. Я говорив про те, що ситуація продовжує залишатися нестабільною", - додав Гроссі.

Ситуація на окупованій ЗАЕС

Запорізька АЕС - найбільша в Європі атомна електростанція - була окупована російськими загарбниками на початку повномасштабного вторгнення. Інтервенти розмістили на території ЗАЕС військову техніку. За весь час окупації станція кілька разів відключалася від енергосистем України.

Нещодавно на станцію відвідали експерти МАГАТЕ, які час від часу проводять ротації. Зауважимо, що минулого разу росіяни не пустили МАГАТЕ до реакторних залів на ЗАЕС.

Ще на цю тему