Україну планують приєднати до системи підтримки європейського оборонпрому

12:20 05.03.2024

Україну планують приєднати до схеми підтримки оборонної промисловості Європейського Союзу, що допоможе використати досвід країни. Таке рішення пропонує Європейська комісія.

Про це повідомляє видання« Флот 2017» з посиланням на Euractiv.

“Однією з трьох цілей пропозиції Європейської програми оборонних інвестицій (EDIP) є крок, який “сприятиме відновленню, реконструкції та модернізації української оборонної технологічної та промислової бази та прогресивної інтеграції до Європи, тим самим сприяючи взаємній стабільності, безпеці, миру, процвітання та стійкості”, – пише видання.

З цією метою Україні планують дозволити стати повноправним членом будь-якої країни-консорціуму, щоб дати їй доступ до спільних закупівель військової техніки з іншими країнами-членами ЄС та фондів ЄС. Регламент ЄК презентує 5 березня.

“Інтеграція України в промислову політику ЄС у тексті законопроєкту йде на крок далі, ніж згадка цієї ідеї в політичній стратегії, де про неї легко можна забути”, – відзначило видання.

Ранні оборонно-промислові стратегії ЄС не розглядали участі третіх країн у якості повноправних членів, тому Україна тут займає особливе місце. Приєднання України до Європейської програми оборонних інвестицій стало б важливим моментом для українського оборонпрому – а європейський оборонпром отримає величезний досвід українців.

“Оскільки Київ потребує великої кількості оборонної продукції, особливо боєприпасів та дронів, Київ працював з компаніями країн-членів ЄС над створенням спільних підприємств, закупівлями безпосередньо у підприємств блоку та розвитком великих потужностей з виробництва дронів. Два роки війни також дали членам армії досвід випробувань та застосування сучасної зброї”, – відзначає видання.

Ще на цю тему