Українцям є чому навчити Військово-морські сили США – адмірал Ставрідіс

08:20 04.03.2024

Військово-морські сили США мають адаптуватися до епохи, в якій недорогі безпілотники і ракети можуть знищувати громіздкі кораблі.

Сьогодні відбуваються два значні морські конфлікти. Один – в Червоному морі, де підтримувані Іраном терористи-хуситы атакують торговельне судноплавство в щільних водних шляхах на південь від Суецького каналу. Інша – в обмеженому бойовому просторі Чорного моря, де Україна – країна без боєздатного військово-морського флоту – завдає шокуючих втрат нібито грізному російському Чорноморському флоту, пише ZN.UA.

«В обох випадках є важливі уроки для ВМС США, які беруть безпосередню участь у битві на Червоному морі, водночас надаючи українцям непряму допомогу на Чорному. Що американські адмірали винесуть з цих конфліктів для покращення та захисту власних морських сил?» – задається питанням у колонці для Bloomberg адмірал ВМС США у відставці, колишній верховний головнокомандувач НАТО і почесний декан Школи права і дипломатії Флетчера при Університеті Тафтса Джеймс Ставрідіс.

За словами Ставрідіса, українські інновації – у поєднанні із західною розвідкою і безпілотними технологіями – відправляють російські військові кораблі на дно Чорного моря. 

«Українці використали комбінацію крилатих ракет, повітряних дронів і малих безпілотних надводних суден, щоб потопити або серйозно пошкодити близько 20 великих військових кораблів – третину довоєнного російського флоту. Таким чином вони поставили під сумнів стратегічний намір росіян закрити Чорне море для українського торгового судноплавства. Президент Росії Владімір Путін відчайдушно хотів закрити українське узбережжя від Криму до великого порту Одеси на західному узбережжі Чорного моря», – нагадав адмірал у відставці.

«Це підводить нас до чи не найважливішого уроку чорноморського конфлікту: надводні кораблі – есмінці, крейсери, навіть масивні американські авіаносці – зараз дуже вразливі до спритних безпілотних атак. Для того, щоб потопити інший військовий корабель, може і не знадобитися справжній великий військовий корабель: стару дитячу гру в морський бій, можливо, доведеться переробити і додати до неї військово-морські дрони», – вважає Ставрідіс.

Адмірал у відставці вважає, що США мають вивчити успішне поєднання українцями супутникової розвідки, даних з сенсорних комплексів безпілотників тривалого перебування в повітрі, а також використання сил спеціального призначення. 

«Уявіть собі ВМС Філіппін або В'єтнаму, які використовують подібний набір засобів за підтримки США проти китайських військових кораблів поблизу островів Спратлі або рифу Мішіф», – пояснює свою думку Ставрідіс.

Повертаючись до Червоного моря, Ставрідіс зазначає, що хусити для нападів на торговельні та військові кораблі використовують іранську розвідку та комбінацію відносно малопотужних крилатих і балістичних ракет, повітряних і надводних дронів, а також деякі патрульні катери, які в основному постачає Іран.

«Поки що американські військові кораблі досить легко відбивають ракетні атаки хуситів, в той час як терористи завдали кілька ударів по торгових суднах. Але в економічному плані для Пентагону це програшна пропозиція. Ракети протиповітряної оборони ВМС, такі як SM-2, коштують понад 2 мільйони доларів кожна. Часто, щоб перестрахуватися, есмінець випускає дві ракети по загрозі, що наближається. Проте безпілотники хуситів можна придбати приблизно за 1000 доларів», – зазначає адмірал у відставці.

Ставрідіс вважає, що США:

  • потрібна більш економічно ефективна і водночас потужна система протиповітряної оборони (серед варіантів – системи озброєння «ближнього бою» (використання комбінації радарів і скорострільних гармат на поворотній башті для знищення загроз, що наближаються));
  • ефективною є стратегія «вбити лучника, щоб не перехоплювати стрілу» – тобто, знищення ворожого потенціалу на березі – пускових установок, об'єктів технічного обслуговування, трейлерів, складів боєприпасів;
  • оскільки жодна система ППО не є досконалою, екіпажі ВМС повинні старанно готуватися до влучання ворожого безпілотника або балістичної ракети – готовність до пошкоджень може врятувати життя і кораблі;
  • варто згадати урок десятирічної давнини, коли йшла боротьба з сомалійськими піратами – збирати торгові кораблі у конвої під захистом підрозділів протиповітряної оборони.

Нагадаємо, 2 березня у Червоному морі затонуло перше торговельне судно, яке піддалося атаці хуситів – Rubymar – воно перевозило понад 40 тисяч тонн добрив.
 

Ще на цю тему