Російські чиновники організували ввезення зброї та техніки через порт Бердянська й отримали за це підозру

16:30 02.03.2024

Українські правоохоронці повідомили про підозру у пособництві у веденні агресивної війни заступнику міністра транспорту РФ Алєксандру Пошиваю та керівнику Федеральної державної бюджетної установи «Адміністрація морських портів Азовського моря» Сєргєю Сафонічєву, а також про зміну раніше оголошеної підозри керівнику Федерального агентства морського та річкового транспорту РФ Захарію Джіоєву.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на підозри, опубліковані Офісом Генерального прокурора.

Російські чиновники з вересня 2022 року дозволили використовувати потужності Бердянського морського порту для перевезення військової техніки і особового складу Збройних сил РФ.

Так, 23 травня російський вантажний корабель «YanaV» (IMO 9931226), який вийшов з Кавказького морського торговельного порту РФ, пройшовши акваторію Азовського моря, зайшов у морський простір Бердянського порту та розвантажив військову техніку, доставлену з території РФ, до причалу №10.  

26 травня російський вантажний корабель «V.Uspenskiy» (ІМО 8946389) доставив у Бердянськ техніку з Ростова. 

А 28 травня всю доставлену в порт техніку під охороною зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцирь-C1» доставлено до пунктів постійної дислокації військ ЗС РФ на тимчасово окупованій території Запорізької області.

Алєксандр Пошивай, Сєргєй Сафонічєв, Захарій Джіоєв. Фото: Коллаж ЦЖР

Також Пошивай, Джіоєв та Сафонічєв підписували накази про проведення будівельних та інженерно-технічних робіт зі зведення берегових укріплень та капітальних фортифікаційних споруд на території та в акваторії Бердянського порту.

Таким чином, організували та забезпечили умови для своєчасного переправлення морським транспортом особового складу збройних сил країни-агресора та інших збройних формувань РФ, військової техніки й засобів ураження до тимчасово окупованої території України.

Вони підозрюються в пособництві вищому керівництву РФ та ЗС РФ у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України).
 

Ще на цю тему