Супутникові знімки показують, що поставки зброї з КНДР у Росію поки що зупинені

11:30 02.03.2024

Північна Корея могла призупинити постачання боєприпасів країні-агресору РФ морським шляхом.

Про це повідомив корейський аналітичний портал NK Pro з посиланням на супутникові знімки у п’ятницю, 1 березня, пише НВ.

Як пише видання, судна з боєприпасами не з’являлися в російських портах впродовж кількох останніх тижнів. Журналісти вважають, що це може бути пов’язано із проблемами з виробництвом або з іншими причинами.

Загалом боєприпаси у РФ перевозили чотири судна — це Ангара, Майя-1, Марія та Lady R. Ці судна, за даними порталу, здійснили в КНДР щонайменше 32 рейси. Востаннє судно Майя-1 заходило в північнокорейський порт Расон 12 лютого, Lady R — 4 лютого. КНДР також не доставляла контейнери на експортний причал протягом цього часу.

Майя-1 розвантажує контейнери на пірсі порту Расон 12 лютого / Фото: NK Pro

Портал додав, що контейнери, які доставили судна Майя-1 та Lady R на початку лютого, залишаються на пірсі впродовж останніх тижнів. За даними аналітиків, це свідчить про те, що «вони порожні або немає потреби терміново доставляти їх до місць призначення в Північній Кореї».

Супутникові знімки також свідчать про те, що до порту Расона не підвозили контейнери залізницею з внутрішніх регіонів КНДР.

«Можливо, операція призупинена через зупинку виробництва в Північній Кореї або інші логістичні проблеми. Також не можна виключати, що зброя передається в Росію повітряним або залізничним транспортом через спільний сухопутний кордон двох країн», — йдеться у матеріалі.

NK Pro знайшов корабель, що подібний до характеристик Lady R. 27 лютого він стояв на якорі у водах на схід від Владивостока. Також портал додав, що кораблі, які беруть участь в операції КНДР і Росії, не вмикали AIS (автоматичну ідентифікаційну систему) протягом усіх відправлень, щоб уникнути виявлення.

28 лютого у звіті CSIS (Центру стратегічних і міжнародних досліджень) йшлося про те, що аналітики встановили маршрут постачання боєприпасів з КНДР до Росії за супутниковими знімками, зробленими з серпня 2023 року. Рух суден тривав між Расоном у Північній Кореї та портами Дунай і Східний у Росії. Ці рейси сприяли перевезенню понад 2,5 мільйона артилерійських снарядів та інших боєприпасів.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили, що Північна Корея вже передала Росії понад півтора мільйона артилерійських боєприпасів, однак це снаряди 70−80-х років. Одна половина з них не спрацьовує, а інша — потребує відновлення або перевірки.

Міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік повідомляв, що північнокорейські заводи з виробництва озброєнь працюють на повну потужність, щоб постачати зброю та боєприпаси до Росії.

11 січня 2023 року Офіс генпрокурора отримав перші докази того, що РФ використовує ракети з Північної Кореї. Окупанти вдарили ракетою, виготовленою в КНДР, по Харкову 2 січня.
 

Ще на цю тему