У Німеччині не виключають, що Путін може застосувати хімічну зброю проти їх міст

09:30 02.03.2024

Владімір Путін може застосувати хімічну зброю проти німецьких міст, якщо почнеться війна з НАТО.

Про це попередили німецькі депутати, оскільки уряд посилює планування на випадок глобального конфлікту, повідомляє ZN.UA з посиланням на The Telegraph. 

Бундестаг, парламент Німеччини, випустив 14-сторінковий інформаційний документ для депутатів, в якому викладено найгірший сценарій, за яким Росія веде війну проти Берліна в чотири етапи, що завершиться наземним вторгненням, в рамках ширшого конфлікту з НАТО.

На першому етапі Росія розгорне дезінформаційні кампанії в соціальних мережах і національних ЗМІ, щоб підірвати довіру до німецької демократії й дестабілізувати суспільство. За цим послідує друга фаза, під час якої Москва могла б розмістити своїх солдатів на східному фланзі країн НАТО. Вона також може посилити кібератаки, шпигунство і диверсії, щоб спробувати зірвати пересування військ членів НАТО, в тому числі й Німеччини.

На третьому етапі, згідно з німецькими документами, Росія може розпочати звичайний військовий напад на східний фланг НАТО і завдасть удару по цілях, таких як Німеччина, в глибині західного альянсу. На четвертому, останньому етапі російські війська могли б прорвати оборонні лінії НАТО і вторгнутися на територію Німеччини, що призведе до повномасштабної війни "на суші, морі й в повітрі" між російськими й німецькими військами.

У брифінгу не виключається ризик хімічних атак Москви на Німеччину та посилення погроз застосування ядерної зброї. У документі також підкреслюється, що російське вторгнення в Україну призвело до "фундаментальної зміни ситуації з безпекою в Європі в цілому", що вимагає більш пильної уваги до процедур цивільної та національної оборони Німеччини.

"Досвід останніх років показує, що потенційний агресор може бути готовий до застосування нетрадиційної зброї. Так було в Солсбері у 2018 році й в Росії у 2020 році, де були здійснені хімічні атаки проти окремих осіб", — йдеться в повідомленні.

В ексклюзивному інтерв'ю The Telegraph на початку цього місяця генерал Карстен Бройер, начальник Генерального штабу Збройних сил Німеччини, заявив, що він впевнений, що російські війська будуть розгромлені, якщо вони нападуть на країну НАТО в найближчому майбутньому. Генерал Бройер також сказав, що не очікує, що Путін вдасться до використання ядерної зброї в Україні на наступних етапах війни, оскільки це призведе до "непередбачуваних" наслідків.
 

Ще на цю тему