Страхування суден, що заходять в українські порти, розширили на всі вантажі

19:20 29.02.2024

Страхування Unity Facility в українському морському коридорі розширили на судна, які транспортують не лише зерно, а й будь-які інші вантажі. 

Розширення механізму страхування суден у Чорному морі формально почнеться 1 березня, пише USM.

«Об’єднавши зусилля галузі та влади, ми змогли створити механізм, де ціни набагато нижчі від половини тих, що на звичайному комерційному ринку. І тепер, у цьому місці, ми розширили цю можливість, додавши до неї перевезення всіх вантажів, а не лише зерна», — заявив партнер Oliver Wyman Кріспін Елісон на вебінарі про страхування політичних ризиків, організований Американо-українською діловою радою (USUBC) та Міністерством торгівлі США.

Формально дія механізму починається з 1 березня 2024 року, але можливість страхування всіх вантажів уже доступна.

Після виходу росії з Зернової ініціативи страхові ставки зросли лише за елементом військового ризику приблизно до 5%. Це призвело до припинення судноплавства у Чорному морі протягом липня й серпня 2023 року.

Механізм Unity Facility створили з використанням публічно-приватного партнерства. Український уряд виділив на ініціативу фонд відшкодування у $20 млн. Також зараз розглядається паралельний механізм для покриття вантажів, який підтримує фінансування ЄБРР для України.

Ініціатива дозволяє страхувати приблизно 1000 суден на рік із максимальною страховою вартістю $50 млн для кожного судна. Це забезпечує експорт близько 30 млн тонн зерна. Доступ до фонду відшкодування здійснюється через акредитив у банках та DZ Bank. 

Відносно невеликий обсяг страхового капіталу дозволив експортувати товари на суму близько 20 млрд доларів. Його оцінка становить близько 6—8% ВВП України.

Загалом з початку роботи морського коридору в Чорному морі Україна експортувала майже 27 млн тонн вантажів.

Повідомляється, що механізм страхування комерційних суден у Чорному морі розробила Україна спільно з Великою Британією. До механізму залучене Експортно-кредитне агентство, “Укргазбанк”, “Укрексімбанк” і пул з 14 страхувальників.
 

Ще на цю тему