Президентка Грузії заявила про зростання загроз з боку РФ

15:40 28.02.2024

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про зростання перед парламентськими виборами загроз з боку Росії і наголосила, що єдина перспектива для Тбілісі - бути ближче до ЄС.

Про це вона сказала в ефірі Sky News, передає Укрінформ.

«Ми знаємо, що означає жити поряд з імперією, яка ніколи не перестане бути імперіалістичною», - заявила Зурабішвілі.

На запитання ведучої про те, чи відчуває уряд країни тиск з боку Росії і яку пораду може дати Грузія Україні, Зурабішвілі сказала, що не впевнена, «що ми повинні давати якісь поради українцям». «Бо в нас були майже паралельні історії: імперіалістична Росія ХІХ століття, радянська Росія ХХ століття, були вторгнення - ми пройшли через все це разом. Тож ми стоїмо на одному шляху, ми знаємо, що наша єдина перспектива — бути ближчими до Європейського Союзу, і саме цим шляхом ми підемо з Україною. Ми разом із Молдовою були асоційованим тріо, а війна в Україні фактично прискорила цей шлях та привела наші країни до статусу кандидатів», - сказала президент Грузії.

Щодо впливу Росії на Грузію, Зурабішвілі зазначила, що напередодні парламентських виборів у країні є побоювання того, що Москва втрутиться у процес голосування та розв'яже гібридну війну.

«Ми стурбовані цим, тому що 20% наших територій окуповано (Росією – ред.); ми стурбовані цим, тому що в жовтні ми маємо дуже важливі вибори, і ми знаємо досвід багатьох інших країн, набагато сильніших, ніж ми, як Росія може втручатися у вибори і як Росія може розв'язати гібридну війну. Ми особисто стикаємось із цим — кібератаки, можливе використання економічного тиску, пропаганда, фінансування маргінальних груп», — заявила глава держави.

За її словами, у Грузії є проросійські групи, які відкрито не заявляють про це, але отримують фінансування, поширюють антизахідну пропаганду.

Відповідаючи на запитання про спробу імпічменту, ініційованого минулого року «Грузинською мрією» через зустрічі з європейськими лідерами, не узгоджені з грузинським урядом, президент наголосила, що її візити стали однією з причин надання Грузії статусу кандидата до ЄС.

Як повідомлялося, парламентські вибори у Грузії відбудуться 26 жовтня.

Ще на цю тему