"Уралвагонзавод" отримав електроніку з Японії і Тайваню через білоруську компанію в Китаї

09:40 26.02.2024

Стверджується, що США та Британія вже в курсі ситуації та готуються посилити санкції

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Флагман рашистського танкопрому "Уралвагонзавод" через компанію, зареєстровану в Китаї представником режиму Лукашенко в Білорусі, імпортує компоненти електроніки для навігаційної апаратури танків, виготовлену в Японії і Тайвані.

Ця схема закупівель стала однією із багаточисельних "лазівок", яку використовує наразі Кремль для свого ВПК, щоб обійти санкції. Уряди США та Великої Британії уже в курсі цієї ситуації, тому готують нові заходи для зміцнення санкційного режиму та недопущення передачі рашистам важливих комплектуючих. Про це йдеться в публікації японського видання Nikkei.


Виробництво танків на рашистському "Уралвагонзаводі", зима 2024 року, фото з відкритих джерел

Автори публікації деталізують, що посилаються зокрема на дані білоруської опозиційної організації "Белпол", котра начебто має свої контакти серед персоналу білоруського військово-промислового комплексу, і котрі начебто мають доступ до записів про поставки та проведенні транзакції.

Стверджується, що поставки електроніки для "Уралвагонзаводу" з Японії і Тайваню відбувались при посередництві компанії Shenzhen 5G High-Tech Innovation, котру в 2022 році зареєстрував один із функціонерів режиму Лукашенко, місце реєстрації – китайська провінція Гуаньдун.


Відомо, що Shenzhen 5G купувала електроніку зокрема в японських компаній Metrol і Oriental Motor, водночас закупки також проводились і в компаній з КНР напряму.


Виробництво танків на рашистському "Уралвагонзаводі", зима 2024 року, фото з відкритих джерел

При цьому цікаво, що за одним із контрактів зразка травня 2023 та сама Shenzhen 5G купувала деталі до датчиків від Metrol по ціні 2,2 тисяч доларів за одиницю. А після проведених закупівель отримана електроніка спочатку постачалась білоруським державним компаніям "Лаборатория аддитивных технологий" та SALEO, і уже тільки потім звідти – російському "Уралвагонзаводу".

Також цікаво, що у відповідь на запит видання Nikkei обидві вищезгадані японські компанії, тобто Oriental Motor та Metrol, заперечили, що взагалі щось продавали напряму Shenzhen 5G, бо дотримуються норм експортного контролю. Водночас представники влади Тайваню наголосили, що їх експортне законодавство не забороняло продавати електроніку цій самій Shenzhen 5G з китайською реєстрацією.


Виробництво танків на рашистському "Уралвагонзаводі", зима 2024 року, фото з відкритих джерел

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему